Soave

Soave is een van de bekendste Italiaanse witte wijnen en is afkomstig uit een gebied in het oosten van de stad Verona. De wijn wordt uit de wijnsoorten Garganega, Trebbiano di Soave, Chardonnay en Pinot Blanc geperst. De kwaliteit verschilt enorm tussen de wijnen van verschillende producenten. De beste Soaves komen van de hellingen van het classico-gebied van de gemeenten Soave en Monteforte. Soave past goed bij een aperitief en bij vis en...

Dal Sero Jun08

Dal Sero

Gekocht voor 8,45 bij Gastrovino . Wijnstartrating 80 pnt. Frisse fruitige (zomer) wijn met een behoorlijk zuurtje. In de geur delicate aroma’s van witte bloemen en fruit. De smaak is vriendelijk, elegant en perfect in balans, de afdronk biedt een herkenbare toon van amandelen. Door de aankoop van 3 hectare wijngaarden op de hellingen van het Lessini gebergte startte Augusto Dal Cero in 1934 het wijngoed Dal Cero. Noodgedwongen door het vroegtijdig overlijden van Augusto hebben zijn zonen Giuseppe en Dario de leiding overgenomen en hebben het aantal wijngaarden uitgebreid tot 15 hectare. Met veel toewijding en respect voor traditie en natuur worden wijnen geproduceerd die het ultieme karakter van het terroir weergeven. Nauwgezet wordt elke stap gecontroleerd, van wijngaard tot het bottelen, en zo nodig geperfectioneerd met het uiteindelijk doel te streven naar het...

Ormarine

Een dergelijke topwijn, voor deze prijs (7,99) komen we maar een paar keer per jaar tegen.Wijnstartrating 94 punt Simplement Ormarine Blanc, hier te koop bij Grapedistrict. Wanneer wijnmakers hun wijn ‘simplement’ noemen weet je dat het goed zit. In de Pays d’Oc houden ze er niet alleen van om hun wijnen zo zuiver en puur mogelijk te maken maar natuurlijk ook gewoon simpelweg lekker. Deze biologische blend van fruitige Chardonnay en aromatische Viognier knalt uit je glas en explodeert zowat in je mond! De Pays d’Oc omvat de hele Languedoc-Roussillon en strekt zich uit langs de Middellandse Zee vanaf Montpellier in het oosten tot aan Perpignan in het westen. De zeer diverse bodem van kalksteen, klei en zand geven de wijnen hun lichte textuur en mineraliteit. De zwoele zomerzon verwarmt de wijngaarden en de zeewind maakt het draaglijk voor de wijnboeren en hun rijpende druiven. “Wijn van Frankrijk door geboorte, kwaliteitswijn door overtuiging” is dan ook de lijfspreuk van de Zuid-Franse...

Meursault

Meursault is een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or (regio Bourgogne-Franche-Comté) en telt 1566 inwoners (2008). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Beaune en ontleent haar naam aan een Romeinse nederzetting die Muris saltus heette ofwel “Muizensprong”. Het dorp is vooral bekend door de uitstekende wijngaarden, met chardonnaydruiven die Côte de Beaune voortbrengen. De oppervlakte van Meursault bedraagt 16,2 km², de bevolkingsdichtheid is 98,6 inwoners per km². De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In 2003 besloeg het totale oppervlak wijngaarden 28.530...

Garnacha

Garnacha is de Spaanse naam voor de mediterrane blauwe druif die in Frankrijk grenache heet. Tot ver in de twintigste eeuw was garnacha het meest aangeplante blauwe ras in Spanje, vooral in het noordoosten van het land, maar hij is ingehaald door tempranillo. Garnacha werd in het verleden vooral (en ten onrechte) gebruikt voor massawijnen van eenvoudige kwaliteit. Na een periode van grootschalig rooien is er eerherstel gekomen voor deze druif, die in potentie de ‘pinot noir van het zuiden’ is. Vooral oude stokken, zoals die in Priorat, geven prachtige wijnen. Met zijn rode fruit en bescheiden tannine is garnacha ook heel geschikt voor rosé.   Met dank aan...

La Fea

Onze rating 89 pnt. Te koop bij Wijnoutlet, hier Prijs 7,99! Prachtige blend van tempranillo, cabernet sauvignon en garnacha. Proefnotitie La Fea Gran Reserva – Cariñena De wijn is granaatrood met oranje nuances. Met de geurige, aangename complexiteit van de Tempranillodruif, aangevuld met de kruidige Garnacha en een drupje Cabernet Sauvignon. Dat betekent rijp zwart fruit, kruiden, vanille en vleugje toast. De smaak is harmonieus en elegant, met zijdezachte tannines. De La Fea heeft een verfijnde afdronk, met een elegante toets hout en rode bessen. Goed uitgeruste Spaanse schone Een goede Gran Reserva voor weinig is een zeldzaamheid. Maar wij, en u nu ook, hebben er een gevonden. In Cariñena, het wijngebied in de Spaanse regio Aragón aan de uitlopers van het Iberisch randgebergte. De streek staat bekend om de vele wijngaarden met oude druivenstokken (old vines). De opbrengst van die vintage vines is laag, maar van voortreffelijke kwaliteit. En daar is het Bodegas Paniza om te doen. Want waar er in Spanje veel inferieure wijnen met de aanduiding Gran Reserva worden aangeboden, mag de La Fea de term met trots dragen. Deze Spaanse schone heeft namelijk wel vijf jaar liggen rijpen. Twee jaar op eikenhout en daarna nog eens drie jaar op de fles. Pas in het zesde jaar na de oogst heeft de keldermeester van Bodegas Paniza de La Fea laten...

Quinta Monte d’Oiro...

Op mijn reis door Lissabon was deze wijn naar mijn idee de beste. En voor een hele goede prijs. 9,95. Te koop, hier bij Gastrovino en met 91 punt opgenomen in onze BesteKoopshop. Eigenaar José Manuel Bento dos Santos, een industrieel chemisch ingenieur, heeft een uitgesproken liefde voor de noordelijke Rhône wijnen en heeft een intense vriendschap opgebouwd met Michel Chapoutier, een topproducent uit de Rhône. Op een uniek stuk landschap, 70km ten noorden van Lissabon, wordt 15ha aan wijngaarden BIOLOGISCH onderhouden om perfecte druiven te kweken met een extreem lage opbrengst van 20-25hl per hectare. Met ondersteuning van Grégory Viennos (voormalig hoofd wijnmaker bij Chapoutier en Cos d’ Estournel) worden bijzonder mooie wijnen geproduceerd die hun weg inmiddels hebben gevonden in koninklijke kelders en in de beste Europese en Amerikaanse...

Dão

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques. Als gevolg van de slechte kwaliteit, tot voor een aantal jaren terug, verkeren veel producenten in financiële problemen en zitten met enorme voorraden. De laatste vijf jaar is men wel met een enorme inhaalslag bezig en stijgt de algehele kwaliteit met het jaar alsook de uitstraling van de flessen. Een wet stelde dat alle druiven geleverd moesten worden aan coöperatieven, de EU-wetgeving heeft dit gebod opgegeven. De jongere wijnboeren, produceren jonge fruitige, frisse en moderne wijnen, alhoewel men aanraadt minstens tien jaar kelderrust te gunnen. De Dão regio, is zeer de moeite waard om te bezoeken. De Denominação de Origem Controlada (DOC – gecontroleerde herkomst) “Dão” is een van de meest prestigieuse van Portugal. De klimatologische omstandigheden, de bodemconditie en, in verband hiermee, het gebruik van bepaalde druivesoorten, zoals “Touriga Nacional”, geven de Dão wijnen hun volle, delicate smaak en “donkere” karakter. De Dão wijnen verouderen buitengewone nobel en verkrijgen met de jaren een nog voortreffelijker fluweelzacht boeket. Locatie Dão-wijngaarden Portugal De Dão regio vevindt zich in de Beira Alta in het (noorden van het) midden van Portugal in het stroomgebied van de rivier de Dão. De geografische ligging is zeer gunstig. De bergen van de Serra da Estrela, de Serra do Caramulo, Bussaco en Montemuro beschermen het gebied tegen extreem weer en wind. De 20.000 hectaren tellende wijngaarden liggen op een hoogte tusssen de 400 en 700 meter. De winters zijn...

Punten Mei12

Punten

Per 20 mei stapt Wijnstart met zijn ratings over op het puntensysteem dat Parker en Wiznesswine gebruikt. Wij houden in onze boordelingen wel rekening, in tegenstelling tot Parker, met prijs kwalitiet verhouding. Zo kan ook een wijn van 5 euro bij ons een hele hoge rating krijgen. For your drinking...

Snow Mountain Mei06

Snow Mountain

100% Pinot Noir, inox en gebruikte eik. Zeer fijn en delicaat, lichte kleur en afdronk. Beetje boers zelfs.Ideaal aperitief… Drink de wijn iets gekoeld! Wijnstartrating 4.0 . Prijs 8,95 Hier te koop Mooie brede geur met het accent op het wilde bessenfruit, kersen, steenvruchten, een vleugje rokerigheid en vanille. Mooi lichtvoetig, kracht en elegantie, viooltjes, chocola en koffie, heerlijk rijp en soepel, met goede tannines. Snow Mountain Pinot Noir wordt gemaakt door Nabygelegen in Wellington Zuid-Afrika. James McKenzie begint zijn terroir beter en beter te begrijpen. Zijn wijnen staan als gestructureerd. De naam Snow Mountain is afkomstig van de 2 hoog gelegen wijngaarden, uitkijkend op de berg \’Sneeuwkop\’. James Mckenzie produceert hier spannende wijnen van Chardonnay, Pinot Noir en Syrah. Wellington ligt zo\’n vijftien kilometer ten noorden van Paarl. De wijngaarden van Snow Mountain hebben een ondergrond van leisteen (Malmesbury schalie) met een weinig klei. De bodemstructuur heeft een uitstekende waterretentiecapaciteit De druivenstokken ontvangen dan ook enkel irrigatie indien er gevaar op extreme waterstress bestaat. Het klimaat is typisch mediterraan met warme en droge zomers en vochtige winters. Lekker bij: Salade met gegrilde kip, gegrilde varkenskoteletten op een bedje van rode linzen, penne met knoflook, rijpe tomaten en parmezaanse...

Frühburgunder

Frühburgunder De Frühburgunder is een mutatie van de Pinot Noir die de laatste jaren in Duitsland weer volop in de belangstelling staat. Früburgunder geeft zachte rode wijnen met een krachtig aroma van zwarte bessen en kersen. Je kunt bij ons één wijn van de Frühburgunder kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina. Van de Frühburgunder wordt al eeuwen wijn gemaakt in Duitsland. Na enige tijd uit de mode te zijn geweest, maken vooral wijnboeren uit de Ahr er weer fraaie wijnen van. Zij mogen voor hun Frühburgunder het predikaat ‘Grosses Gewächs’ voeren, de hoogste Duitse kwalificatie voor een droge wijn. Ook in Rheinhessen, Franken en in de Pfalz kunnen de wijnboeren met de Frühburgunder uit de voeten. De Frühburgunder rijpt enkele weken eerder dan zijn ‘grote broer’, de Pinot Noir. Daar heeft hij zijn naam dus aan te danken. In Frankrijk kennen ze hem ook, onder de naam Pinot Noir Précoce, maar daar staat hij niet meer in de...

Esenzia

Prachtge wijn van 13,99 voor 6,99 . Wijnstartrating 4.2 . Opgenomen in onze BesteKoopShop Hier te koop Proefnotitie Esenzia – Old Vine Garnacha Een dijk van een wijn, gemaakt van de oudste stokken van Bodegas Tempore. De circa zestig jaar oude stokken groeien op schrale grond, waardoor ze nét voldoende water, vitaminen en mineralen kunnen opnemen. Het resultaat: fantastisch geconcentreerd sap met onvoorstelbaar veel fruit. Dat betekent dat de wijn geen poespas nodig heeft. Ongefilterd en zonder houtrijping ruikt deze kersenrode en onderscheiden boerenjongen naar intens rood fruit, frambozen, kersen en pruimen met een vleug laurier en drop. Ook de mond barstensvol fruit, zwoele kruiden en romige chocolade. Zachte tannines zorgen voor een uitgebalanceerde, lange en sappige afdronk. Eetwijn bij uitstek. Wijnvondst Hubrecht Duijker: `Een van de succesvolste wijnen, de jaargang 2015 werd drie maal met goud en zilver bekroond. We proeven cassisachtig fruit en kruiden is een sappig, zacht en tegelijk zacht rijp en stevig geheel – muy agredable, net als de verkoopprijs.` Krachtige boerenjongen Respect voor het land, passie voor wijn. Dat is het credo van Bodegas Tempore, het familiebedrijf van Yago Aznar met wijngaarden in Baja Aragón, een gebied in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje. De familie kan zich buigen op de ervaring van vier generaties, die hun wijngaarden kennen en weten dat de perfecte conditie van de druiven de basis vormen van perfecte wijnen. Nadat drie generaties Aznar de oogst verkocht aan wijnproducenten, achtte de vierde generatie in 2002 de tijd rijp om zelf wijnen te maken van de organisch en duurzaam verbouwde druiven. Het bodegas werd opgericht en sinds die tijd worden de geconcentreerde Garnachadruiven van de knoestige, ruim zestig jaar oude stokken in eigen huis omgetoverd tot volle, rijke wijnen. Medailles Goud International Wine Challange...

GRILLO DRUIF

De Grillo is een witte druivensoort en komt voor in Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt veelal samen met de Catarratto Bianco gebruikt om Marsala wijn van te maken. Grillo is ook wel bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. In de wijnen die er van gemaakt worden komen abrikozen- en citrustonen naar...

Sibiliana

In onze BesteKoopShop. Onze rating 4,3. ‘ Niet normale goede wijn voor die prijs’. Ik ben de laatste jaren een echte Grillo liefhebber geworden en de laatste maanden ook meerdere gedronken in de vele wijnclubs waar ik zitting in heb. Echter deze doet niet onder voor veel duurdere Grillo’s, sterker nog. misschien is dit wel de beste. En dat voor 5,55 Hier te koop De druivensoort Grillo heeft reeds sinds 1897 zijn roots in Sicilië, meer bepaald in het westen in Trapani. Ze gedijt er zeer goed. Deze Roceno is een magnifieke expressie van de druif! In de neus bloesem en witte perzik, subtiel aangevuld met fijne citrus. In de mond komt deze symfonie tot een waar crescendo..! Super in combinatie met salade’s, zeevruchten en frisse gerechten. Of lekker gewoon zo, ideaal voor een feestje! Een prachtwijntje met karakter en ego, dat wanneer je hem zopoeft een veel hoger prijskaartje doet vermoeden. Zéér sterk...

Pfaffl Apr20

Pfaffl

Wijnstart4.0.  Prijs 10,95. Hier te koop. De Grüner Veltliner Zeiseneck van Pfaffl is door Anne Krehbiehl in The Wine Enthusiast van 1 juli 2015 vernoemd tot Best Buy en heeft 90 punten ontvangen. “De zachte groene, naar peer geurende, rijpheid komt samen met de zachte romigheid. Naast het fruit verschijnen subtiele gist notities. Dun maar smaakvol en eenvoudig. De wijn biedt het typische van een prachtige Grüner Veltliner en een perfecte balans.” Met de hand geoogst, eind september/begin oktober. Zeiseneck is een wijngaard, gelegen op het zuiden. De nabijheid van een groot bos zorgt ervoor dat de temperatuur ’s nachts fors daalt. de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht (diurnale verschillen) zorgen voor een sterke opbouw van aroma-stoffen. Kleur: Groen-geel. Neus: Specerijen en citrusfruit, verfrissend. Smaak: Droge, volle wijn met veel fraicheur, citrusfruit, kruiderij en een een finish die wordt betoond door witte...

La Vilette

Tot nu toe de beste ontdekking van 2017. Wat een Chardonnay, en dat voor 6,95. Niet normaal. Onze rating 4.5! Opgenomen in onze BesteKoopshop! Wat een dikke wijn deze La Villette Chardonnay, dat komt mede door lagering in Frans en Amerikaans eiken. Ook wordt deze La Villette Chardonnay nog 6 maanden ‘sur lie’ gerijpt. Een som die leidt tot een heerlijk glas chardonnay en vooral voor deze prijsklasse. In de geur die rijp is te noemen ruiken we hinten van geel fruit, vanille, hout toets en gele pruimen. De smaak van deze La Villette is typisch Chardonnay, heerlijk rijp en zacht, mooie tonen van abrikozen, perziken en gele pruim. Maar ook wat citrus en geroosterd brood maken het geheel helemaal af! Hier te...

CHABLIS

Chablis is een streek in Frankrijk, zo’n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs, 100 kilometer ten noordwesten van Dijon. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis. De beste wijnen komen van de hellingen tegenover het stadje, aan de andere kant van het riviertje Serein. De grond bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen. Dit wijnbouwgebied wordt vaak bedreigd door de vorst en dit tot ver in de maand mei. Er zijn twee technieken ter bestrijding van de vorst. De eerste is gebaseerd op het verwarmen door middel van oliekachels die men tussen de rijen wijnranken plaatst. De tweede techniek bestaat in het besproeien van de wijnranken met water, waardoor een ijslaag de jonge ranken voor verdere afkoeling beschermt. De enige druivensoort die volgens de wet op herkomstbenaming (AOC) verbouwd mag worden is de beaunois, de plaatselijke benaming voor de chardonnay. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van met name visgerechten. Vooral in combinatie met oesters wordt de wijn aangeraden en wordt daarom ook wel oesterwater genoemd. Chablis kent vier appellations die als classificatie kunnen worden beschouwd. Van hoog naar laag zijn dit: Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée Appellation Chablis Contrôlée Appellation Petit Chablis Contrôlée De meest noordelijke productie-locaties binnen de Chablis voeren de AOC “Petit...

De Bortoli

Bij Wijnadvies.nl deze maand een rijke fruitige wijn uit Australië tegen een introductieprijs van 6,95 en dat is een aanbieding die je absoluut niet mag laten lopen. HIER TE KOOP. Vittorio De Bortoli trok in 1925 moederziel alleen vanuit Italië naar Australië. Zijn echtgenote volgde in 1928 en in dat heuglijke jaar werd ook het wijnhuis opgericht. Momenteel staan de vier kleinkinderen aan het hoofd van dit familiebedrijf. Met hun wijngaarden in tal van Australische wijnregio’s bieden ze het beste van wat Down Under op wijngebied in petto heeft, gaande van krachtige shiraz uit de Riverina tot verfijnde pinot noir en riesling uit Yarra Valley in het koele uiterste zuiden. Shiraz / Tempranillo Een zeer rijke en fruitige rode wijn gemaakt van de Shiraz en Tempranillo druif. De Bortoli staat bekend om het beste fruit uit Australië te selecteren voor zijn wijnen. Heerlijke smaken van bessen, pruimen, kruiden en een hint van vanille. De perfecte wijn voor bij de BBQ of bij pasta...

Nieuwsbrief

HONDERDEN MENSEN GINGEN JE VOOR en ontvangen iedere week onze onafhankelijke nieuwbrief met wijnaanbiedingen. Ook ontvangen? Mail ‘PROOST’ naar info@wijnstart.nl  

Wat is Tannine?

Je hoort het de ‘experts’ vaak zeggen ‘ wat een tannine’ als ze een slok nemen van hun wijn. Maar waar hebben ze het dan precies over? Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Bij het persen van die druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn komt tannine in het sap terecht, omdat hier de schillen voor de kleur en de smaak worden meegegist. Dit bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat tannine oxidatie tegengaat. Ook komt via het eiken vat (“barrique” of okshoofd) tannine in de wijn. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt de typische, enigszins wrange smaak van de tannine. In de productie van witte wijn worden de schillen van de druiven niet gebruikt. Witte wijn bevat dan ook geen tannine en is juist daardoor minder lang houdbaar. Jonge wijn heeft door de vele tanninen een karakteristieke smaak en veroorzaakt bij het drinken het samentrekken van het slijmvlies in de mondholte, waardoor men het gevoel kan krijgen alsof de hele mond samenknijpt en stroef aanvoelt. Omdat de trend is de wijn steeds jonger te gaan drinken, probeert men bij de wijnbereiding het tanninegehalte te beperken, onder andere door voor het gisten, tijdens het kneuzen van de druiven, de steeltjes te verwijderen. Bij gerechten in combinatie met wijn kan men zout of iets bitters aan het gerecht toevoegen om de tannine van de wijn te maskeren. Suiker in een gerecht brengt de tannines van de wijn juist sterker naar voren. Zoet en umami (smaakversterker) versterken zowel de tannines als de zuren van de...

PERDEBERG

#BESTEKOOPSHOP #WIJNSTARTCIJFER 9 #CHENINBLANC #PRIJS 11,99 HIER TE KOOP Bij het Zuid-Afrikaanse Perdeberg zijn ze nogal dol op paarden. Het wijnhuis heeft zelfs een beroemde zebra als mascotte die luistert naar de naam Merlot. Gelukkig is de variatie aan bodemsoorten aan de voet van de Paardeberg Mountain minder zwart-wit en herbergen de unieke dry land bush vines kleine, maar intens complexe druiven. Het zal je dan ook niks verbazen dat deze rijke Chenin Blanc zorgt voor een fiks aantal pk aan smaakbeleving in je mond. Wijnhuis Wijnboeren uit de Perdeberg regio waren in het begin van de 1940’s ontevreden over de prijs die ze ontvingen voor hun excellente fruit. De oplossing was simpel: zelf wijn maken. De eerste oogst van 1942 werd nog met de hand geperst. Na een rampzalige oogst in 1956 werd de eerste full-time wijnmaker ingehuurd om ook in de toekomst top wijnen te maken. Technologieën uit Europa werden geïmporteerd om het wijn maken te perfectioneren. Daarna werd de aandacht verlegd naar de wijngaarden om ook deze te optimaliseren. In 2005 werden de eerste wijnen onder het Perdeberg label gebotteld. Vanaf dat moment zijn de (inter)nationale prijzen bijna niet meer te tellen. Streek Paarl behoort, samen met Stellenbosch en Franschhoek, tot de Western Cape. Het is het belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika. In Paarl is het warmer en droger en de grond vlakker dan in Stellenbosch. Het klimaat is mediterraans met warme zomers maar met voldoende regenval. Perdeberg Winery ligt aan de voet van de prachtige “Paardeberg Mountain” waar de naam vandaan komt. De variatie in wijngaarden draagt in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de wijnen. Er is een grote verscheidenheid aan micro-klimaten en 75% wordt niet geïrrigeerd. Deze “dry land” wijnstokken hebben kleinere vruchten met meer complexiteit, kleur en...

Median

Alleen de kleur is al geweldig, zoals een rosé moet zijn. Maar dat niet alleen, deze rosé is één van de beste in zijn prijsklasse. Hier te koop voor 6,95 In onze BesteKoopShop! Onze Median rosé is door PERSWIJN geselecteerd en krijgt het predikaat “betaalbare klasse”. Dat wil zeggen: wijnen van een uitstekende kwaliteit en tevens heel betaalbaar. Onderstaand de recensie. Tijdens de zwoele zomerdagen is een goed glas rosé niet te versmaden. Wie meent enkel goede rosé te kunnen aantreffen in de Provence heeft het mis. Het vakblad PERSWIJN proefde recent een groot aantal Vin de Pays/ IGP rosé uit diverse gebieden. De conclusie is dat een gewone landwijn/ IGP eigenlijk veel meer waar voor zijn geld biedt. Onder deze categorie enkele pareltjes, waaronder ook de Median Cinsault Grenache van Jerome en Aurélie Vic. Een top5-notering, gewaardeerd met ****(*) = zeer goed/uitstekend, en ook nog eens GESELECTEERD op prijs-kwaliteit…..!!! Heerlijke rosé van Cinsault en Grenache druiven. Een mooie lichte kleur met geuren van zacht rood fruit van aardbei en framboos. Ook in de smaak komt dit weer terug. Een buitengewone wijn met een buitengewoon mooie prijs kwaliteitverhouding. De zeer getalenteerde wijnmaakster jonge Aurélie Trébuchon-Vic, de vrouw van wijnmaker en eigenaar Jerome Vic, maakt hier deze elegante, verfijnde en frisse rosé. Sinds 2006 zijn ze gecertificeerd met Qualenvi (Environment Quality for Independent...

Red Stuff Mrt23

Red Stuff

Duitse krachtpatser. Prijs 11 euro, hier te koop! SMAAKPROFIEL – Red Stuff is een blend van Cabernet Sauvignon en Regent. Regent is een typisch Duitse druif en het resultaat van een kruising tussen Diana en Chambourcin. Regent produceert mineraalachtige wijnen, gecombineerd met aroma’s van rood fruit, kruidigheid en redelijk wat tannine. Om deze tannines te verzachten is zowel de Regent als de Cabernet Sauvignon gerijpt op Amerikaans eikenhout. ACHTERGROND – Een wijnboer die wijnen maakt van ‘vergeten druiven’: daar houden we van! Zeker als het ook nog eens de jongste wijnboer is die we ooit hebben ontmoet. Tobias is namelijk pas 24 jaar, maar ongelooflijk vastberaden om het familiebedrijf van zijn ouders om te dopen tot een hoogwaardig en modern wijnbedrijf. Dit jaar maakt hij voor het eerst zijn eigen wijn en daarvoor gebruikt hij vooral druivensoorten die typerend zijn voor de Duitse streek Rheinhessen. Tobias bekende dat zijn wijn eigenlijk ook wel typerend was voor Rheinhessen, aangezien hij nog nooit een fles buiten deze streek had verkocht. Fantastisch dat we nu Tobias kunnen helpen om Nederland te veroveren met zijn wijnen! SERVEREN – Red Stuff is nu al prima te drinken, maar is wel krachtig en jong en heeft zeker baat bij wat zuurstof. Karafferen of ruim een half uur van te voren een scheutje uitschenken zodat een groter oppervlak van de wijn in aanraking komt met zuurstof, is dan ook aan te...

Bonfire Mrt19

Bonfire

Heerlijke Chenin Blanc. Momenteel 7,99 bij Grape District. Ik zou deze niet laten liggen. Hier te koop LIFE IS SHORT. BE TRUE. BE KIND. BE BRAVE. LIGHT A BONFIRE Wijnmaakster Trizanne Barnard is een echte outdoor-gek. Wanneer ze niet bezig is met de allerbeste druiven zoeken van de droge bushvines in Swartland, de koude hellingen van Piekenierskloof of de stormachtige Elim en Overberg gebieden, dan vind je haar met man en kinderen in de ijskoude surf van de Zuid-Afrikaanse zuidkust. Deze veelzijdigheid en energieke lifestyle vind je ook direct terug in al haar wijnen: met de allerbeste druiven uit diverse terroirs maakt zij de meest krachtige, gebalanceerde wijnen zoals deze Extreme Vineyards...

Angove

HIER TE KOOP. Een medicijn dat zo geweldig smaakt dat het de basis vormt van een van de oudste en befaamdste wijnfamilies in Australië. In 1886 vestigde de uit Engeland afkomstige dokter William Thomas Angove zich in het Zuid-Australische Tea Tree Gully, op enkele kilometers afstand van Adelaide. Daar viel zijn tonicum zo in de smaak dat zes jaar later een wijngaard van zes hectare werd aangelegd achter zijn praktijk. Zo vele jaren later en vijf generaties verder staat de Angove wijnfamilie bekend om de passie waarmee ze iconische wijnen produceert. Dat de familie dat niet onverdienstelijk doet wordt wel bewezen door de vele prijzen en onderscheidingen die wijnfamilie in de wacht heeft weten te slepen. Proefnotitie Met deze Long Row Shiraz uit 2013 bewijst de Angove familie eens te meer tot de top van Australië te behoren. De goede, traditionele waarden zijn herkenbaar in deze gulle en volle Shiraz. Dieprood met de bedwelmende aroma’s van rijpe bessen, pruimen, een aangename kruidigheid en een pepertje. Ook in de mond het rijpe rode fruit en zachte, soepele tannines. De afdronk wordt extra aangenaam door een hint vanille. Onderscheidingen 92 punten, James Halliday – Australia & New Zealand Wine...

Piemonte

De wijnen uit Piemonte zijn van hoge kwaliteit. De rode wijn is robuust en de witte intens en geurig. Langhe is een van de meest beroemde wijngebieden van Italië en de wereld. De streekwijnen zijn dan ook grotendeels de trots van de Italiaanse wijnen wereldwijd. Nectar van Nebbiolo druiven In de Langhe worden al eeuwen Nebbiolo druiven verbouwd en de eerste documenten die getuigen van de aanwezigheid van deze druif in de Piemonte regio gaat terug tot 1200. Het is zeer waarschijnlijk dat de wijnstok hier in de Langhe werd geboren en na verloop van tijd verspreid werd en vervolgens uitstekende resultaten opleverde met name in Piemonte en Valtellina, bekend onder de naam Chiavennasca. Het eenvoudigste en puurste product gemaakt van Nebbiolo druiven is de Langhe Nebbiolo DOC, een droge of zoete rode wijn, robuust of levendig, perfect voor elke maaltijd, van aperitief tot kaas. Barbaresco, broertje van de Nebbiolo druif familie Uit pure Nebbiolo druiven en na rijping voor ten minste twee jaar in eiken- of kastanje houten vaten ontstaat de Barbaresco DOCG, één van de grote Italiaanse rode wijnen samen met de Barolo en Brunello di Montalcino. De eerste fles wijn die de naam Barbaresco op het etiket droeg dateert uit 1870. Maar het echte verhaal van de Barbaresco begint in 1894, toen de directeur van de school voor oenologie in Alba, Domizio Cavazza, het kasteel en de wijngaarden van Barbaresco kocht. Hij richtte de wijnkelders van Barbaresco op, creëerde een nobele wijn en besloot dat de wijn zijn oudere broer niet hoeft te benijden. De wijn is rood en oranje reflecterend met een elegante en kruidige smaak en begeleidt met gemak vleeswaren en lokale kazen. Barolo, de wijn van koningen en koning van de wijnen De meest populaire wijn van het...

Semeli Mrt08

Semeli

Wat een grandioze wijn. Deze heerlijke Griekse wijn leent zich uitstekend voor de eerste zonnestralen. Wijnstart 4.2 De Best Betaalbare Wijn Die Je Gedronken Moet Hebben De antieke wijngaarden van de Peloponnesos beginnen in het noord-oosten bij Nemea. Homerus noemde de Peloponnesos al Ampeloessa, ‘vol met wijnstokken’, en er zijn uitgebreide resten van wijngaarden rond het grote heiligdom van Zeus opgegraven. Een mix van rotsachtig gebergte, rollende heuvels en vlakland: hier wordt van de meest aangeplante blauwe druif van Griekenland, de St.George of Agiorghitiko, zachte, robijnrode wijn gemaakt. Iets verder zuidelijk liggen op 750m hoogte de plateaus van Mantineia: daar staat 2500 hectare aan wijnstokken aangeplant op zanderige leemgrond met goede afwatering, vrijwel de enige aangeplante druif is er de Moschofilero druif. In Mantineia heerst een relatief koel landklimaat dat regelmatig rond oogsttijd wijnmakers teistert met veel mist en vocht. Andere Peloponnesische druiven? Rhoditis & Savatiano. Moschofilero staat in veel delen van Griekenland aangeplant, maar voornamelijk in ’t Peloponnesische Mantineia. Het is een stevig, friszuur druifje met een roze-paarse schil; de druif produceert doorgaans dorstlessende wijnen met een laag alcoholpercentage en aromatische geuren van bloemen, maar ontwikkelt daarnaast ook smaken van appels en peren. Moschofilero stokken krijgen grote druiventrossen met veel sap (=hoge opbrengst). De druif is wel weer gevoelig voor extremen, waardoor flinke zomerse hitte (=te hoog alcohol) en regen in de herfst (=verlies van aroma en rijpheid) roet in het eten van de wijnmaker kunnen gooien. Het klimaat van Mantineia staat garant voor een lang, koel en regelmatig groeiseizoen, wat een aangename balans en frisheid in de wijn oplevert. Moschofilero rijpt dan lekker laat, halverwege oktober. Het gros van de wijnen eindigt op fles als frisse, bloemige stijl; in de allerbeste jaren worden er vaak wijnen sur lie of op eikenhouten vaten...

Wijn van Sting Mrt06

Wijn van Sting

WHEN WE DANCE Helaas hebben wij de wijn zelf nog niet gedronken maar we zijn heel erg benieuwd. Il Palagio is een wijndomein gelegen in de buurt van het middeleeuwse stadje Figline Valdarno dat bekend staat als de ‘boerderij van Florence’. When We Dance is een nummer van Sting uit 1994. Sting is ook de eigenaar van Il Palogio en deze heeft een zeer toepasselijke wijn bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Een prachtige wijn in een prachtige fles. Deze wijn van Sting is een top blend van Sangiovese, Canaiolo en Colorino. Ze wordt ongeveer een half jaar in roestvrij stalen tanks opgevoed met temperatuurcontrole om het proces zo perfect als mogelijk te laten verlopen. Na dit half jaar wordt de wijn gebotteld en rust ze 3 maanden in de fles. Dit is een prettige soepele elegante Chianti. De When we Dance is een aangename wijn met mooie versmolten zuren en gebalde fruitigheid. Echt een super Chianti uit de DOCG streek. Een heerlijke wijn om te drinken bij (anti-)pasta. De wijn is biologisch gecertificeerd. Hier te koop. prijs...