InstaWineEvent

Het eerste InstaWineEvent zal plaats vinden op 23 januari in Utrecht. Welkom is een ieder met een Instagram wijn account. Het event is dus bedoeld voor iedereen die liefhebber is, wijnblogger, wijnprofessional of…. Als het maar met wijn te maken heeft. De reacties zijn overweldigend en de ruimte is niet de Rai dus er zijn nog slechts enkele plekken beschikbaar. Wil je er iets meer over weten, mail info@wijnstart.nl Wijn om te proeven is welkom of hapjes om bij de wijn te...

Proeverij ‘Lille’ Nov21

Proeverij ‘Lille’...

Na aanleiding van ons bezoek aan de Languedoc was ik uitgenodigd door diverse wijnboeren om de wijnbeurs Salon du Vin te bezoeken in Lille. Aangezien dat niet tegen dovemansoren gezegd was toog ik vrijdag naar Lille voor twee dagen. Toegegeven, als je Prowein wel eens bezocht hebt dan is iedere andere beurs kleiner maar deze was zeker geen teleurstelling. 1000 wijnboeren, allemaal met een evengrote plek, alles alleen Frankrijk, en alle wijngebieden door elkaar. Dat was soms lastig maar ook wel verstandig. De organisatie stelt weinig eisen maar ieder wijnhuis mag twee mensen afvaardigen en eentje moet de eigenaar zijn. Je ontmoet dus ook direct degene die je wil ontmoeten. Natuurlijk, ik heb ze niet alle duizend kunnen aflopen, ook niet 100 maar wel enkele tientallen. Veel moois geproefd en veel leuke mensen ontmoet. Gelukkig had ik weer mijn vaste tolk bij me. Opvallend ook weer dat de meeste nog niet eens naar Nederland exporteren. Waar ik altijd denk dat er bijna geen ruimte meer is voor import vanuit Nederland, dat blijkt echt niet het geval. En wat heb ik dus weer mooie kansrijke wijnhuizen ontdekt. Uit de Bordeaux, uit de Languedoc, uit Ventoux, Bourgogne, Provence en Champagne. Mensen mensen wat een beurs, of zoals mijn goede Belgische vriend en tolk zegt, Amai!   Gelukkig heb ik naast zo’n 60 flessen wijn ook veel foldermateriaal meegenomen, en dat kan geen kwaad want man, man, man, wat ben ik een slechte proefuitspuger. Zo en dat is dan wat mij betreft meteen het woord van 2017.    ...

Onze agenda Nov13

Onze agenda

Wijnstart heeft een steeds vollere agenda. Steeds vaker worden wij uitgenodigd voor proeverijen maar we bezoeken ook wijngebieden en wijnbeurzen. Binnenkort starten we met wijnwinkel bezoeken door heel het land of bedrijfsbezoeken aan internetsites en importeurs. De bedoeling is dat dit later volgend jaar in boekvorm zal verschijnen. Onderhandelingen hierover vinden binnenkort plaats. Dus mocht je het leuk vinden om Wijnstart uit te nodigen, iets over je winkel of bedrijf te vertellen en iets te laten proeven, neem dan contact met ons op.  In ieder geval brengen we verslag uit via deze site en ons Instagram account. Onze agenda: 3, 4 en 5 december: Port proeven in Porto, Portugal 17 november: Wijnbeurs in Lille, Frankrijk 9 november: Proeverij Grapedistrict, Bijlmerbajes Amsterdam 4 november: Le Tour de France, proeverij duurder segment Frankrijk, Wijnadvies, Huizen 13,14,15 en 16 oktober: Bezoek aan 8 wijnhuizen in de Languedoc 20 september: Proeverij Spaans wijnen, Alhaurin El Grande, Spanje...

Ons laten proeven? Nov11

Ons laten proeven?

Natuurlijk hebben wij altijd de bereidheid om de deur open te doen voor de postbode mits deze wel een fles wijn komt brengen.En geen paniek, als de wijn ons echt niet aan staat dan schrijven we er gewoon niet over, dus wij doen niet aan negatieve reclame. Ons adres: Vijfhoekstraat 20, 1271PN, Huizen Liever bij jou op locatie een paar wijntjes komen proeven kan ook. Mail...

La Balade

Op mijn reis door de Languedoc afgelopen oktober passeerde ik Domaine Preignes. Helaas, we zaten vol met afspraken maar wat was ik hier graag even gestopt. Toen ik bij thuiskomst een paar dagen later deze wijn aangeboden kreeg en deze afgelopen weekend dronk vond ik het pas echt jammer dat ik niet toch even, al was het maar een uurtje, tijd had gemaakt voor dit domein. Wijnmaakster Aurelie Vic-Trebuchon is de vrouw achter deze La Balade. Een volle wijn, chocola en kersen maar ook kruiden en een beetje aards. Dat moet de naam dan ook verklaren, de wijn walst as een ballade door je mond. Eén van de kanshebbers voor Wijnstarts ‘beste wijn van 2017’ Te koop bij Gastrovino, voor 8,95 en dat is echt niet te gek voor deze kwaliteit. (wil je Wijnstart ook een wijn laten proeven, dat kan en mag zeker, neem even contact op dan met info@wijnstart.nl) Meer wijnen en wijnweetjes op onze site....

GrapeDistrict Nov10

GrapeDistrict

Gisteren bezocht ik de proeverij van Grapedistrict in de voormaligeBijlmerbajes van Amsterdam. De locatie klonk natuurlijk goed maar het had net zo goed de plaatselijke kantine van de voetbalclub kunnen zijn want heel veel kregen we niet mee van de gevangenis. De proeverij vond plaats in de wasserette. Er was een grote opkomst en het publiek totaal anders dan je doorgaans bij proeverijen tegen komt. Geen mannen in pak, die gewichtig doen over wijn terwijl hun vrouw dit normaliter koopt. Geen mooie woorden over prachtige wijnen met een zweem van hout, een toefje abrikoos en een fabuleuse afdronk maar gewoon jonge mensen, hipsters, studenten die een wijn lekker vinden of niet. En zoals onze trouwe lezers weten, dat is wat wij ook ambiëren. 25 flessen stonden open en dat was misschien net iets te weinig voor het grote gezelschap, onderverdeeld in drie categorieën te weten bio, nieuw en rare druif. Ook wel weer eens wat anders dan rood, wit of rosé. Ook anders dan bij de meeste proeverijen, je mocht zelf inschenken. Dat is op zich heel prettig want de meeste proeverijen die ik bezoek zijn doorgaans erg zuinig met inschenken, soms zo zuinig dat het amper te proeven is. Dat was dus nou niet het geval en dan was enerzijds een verademing, anderzijds wisten sommige geen enkele maat te houden en waren er een aantal flessen al leeg voordat wij überhaupt deze wijn geproefd hadden. Maar afijn…. Onder de 25 wijnen amper teleurstellingen en dat is knap. Ik heb geen wijn geproefd waarmee je me zou straffen. Ik viel wel voor de wat duurdere flessen die avond. Onder de tien euro vond ik de Karpa Gruner Veltliner voor 5,99, en de Combe de Grinou Merlot (en dat voor een niet merlot liefhebber) de lekkerste...

De wijn van het jaar Nov09

De wijn van het jaar

Over een kleine drie weken kiest Wijnstart weer de beste rode en beste witte wijn van het jaar 2017. Is er nog een wijn die je wil voordragen dan kan dat maar moeten we deze natuurlijk wel even proeven. Mail ons even info@wijnstart.nl

Remoortere

Sauvignon Blanc uit Frankrijk blijft voor mij niet altijd een match. Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc spreekt mij doorgaans meer aan. maar ik heb me enkele maande geleden voorgenomen dat ik op zoek moet naar een mooie Franse. Immers, de Nieuw Zeelandse zijn lekker maar lijken ook wel erg op elkaar. Ik heb er tientallen geproefd maar nu kwam ik dan eindelijk uit bij een wijn die mij heel erg verrast heeft, verheugd en verbaasde. De Menetou Salon van Remoortere. De wijn is onder de 15 euro zo heb ik begrepen maar geen idee waar ik deze kan kopen, ook internet gaf daar weinig duidelijkheid over, dus mocht jij het weten….info@wijnstart.nl...

Menetou Salon

De Menetou Salon (sauvignon Blanc) is het kleine, minder bekende zusje van Sancerre. Deze Menetou Salon is wat ronder van smaak dan haar grote zus maar met een minder hoge zuurgraad dan de Poully Fumé, Vooral de groene kruiden vallen op in de smaak, Een heerlijke wijn bij gerechten waar deze in zijn...

Cantina Bolla

Toen ik van de week in een restaurant deze Pinot Grigio aanbevolen kreeg was ik wat sceptisch, ben niet altijd een liefhebber van deze druif maar je moet het blijven proberen. Ik was dan ook echt blij verrast. Een prachtige volle wijn, heerlijk bij de tonijn die ik geserveerd kreeg. Ik betaalde 39,95 in het restaurant en vond dat aan de prijs. En wat blijkt, Wijnig.nl verkoopt deze wijn voor 13,99 en op moment van schrijven, slechts voor 11,65. En dan heb je dus echt een super gave wijn voor een hele scherpe prijs. Ik zou deze alvast in slaan voor feestdagen. Jammer dat er nog steeds restaurants zijn die schandalige prijzen vragen voor de wijn. Wijn is hier te koop Wijnig.nl over deze wijn: Cantina Bolla Pinot Grigio delle Venezie Retro 2016 Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied. Cantina Bolla Pinot Grigio delle Venezie Retro 2016 Het paradepaardje van Bolla, een mooie dikke volle Pinot Grigio. In...

Rioja

Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt met een lengte van zo’n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam. Het wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: in het noorden de Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja. Rioja Baja ligt minder hoog dan de twee andere deelgebieden en het klimaat is hier relatief droger en warmer. Logroño ligt in het centrum van het hele Riojagebied. In het westen ligt Haro waar ook veel wijnhuizen gevestigd. Hier wordt ieder jaar, op 29 juni, een groot wijnfeest georganiseerd, La Batalla de Vino de Haro.[1] Mede door de aanwezigheid van de rivier heerst in de regio een vochtig continentaal klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op zo’n 14°C, in de winter kan het dalen naar 5°C en in de zomer oplopen naar 35°C. De jaarlijkse neerslag is niet meer dan 400 millimeter, maar valt regelmatig over alle maanden. Net ten noorden van het gebied ligt het Cantabrisch Gebergte, die de invloed van de koude oceaanwind beperkt. DRUIVEN: Er bestaan zowel rode, witte als rosé-Rioja’s die alle drie onder een Denominación de Origen-regulering vallen. Volgens deze regulering mogen de gebruikte druiven ook uit Navarra en het zuiden van Baskenland komen. De rode wijn wordt veruit het meest geproduceerd en zo’n 10% van de totale productie bestaat uit witte en rosé wijnen. De Tempranillo is de meest gebruikte blauwe druif, zo’n 80% van het areaal is hiermee bebouwd en de Garnacha volgt op de tweede plaats met 8%.[2] Bij de witte druiven is de Viura populair. Er zijn vier wijntypen naar leeftijd. De vino...

Sorry Okt20

Sorry

maar de dessertwijn LES MILLES VIGNET is nu UITVERKOCHT. Wij zijn daar natuurlijk ook wel trots op dat jullie inmiddels zo op ons vertrouwen en wij inmiddels zo’n bijzonder mooi netwerk aan wijn enthousiastelingen hebben. Dank!

Inschrijven nu! Okt19

Inschrijven nu!

Nog slechts 6 flessen van de 24! Zoals aangekondigd! Slechts 500 flessen zijn geproduceerd van Les Mille Vignes, dessertwijn. 24 beschikbaar voor de Nederlandse markt via Wijnstart. Professor in de wijnbouw en wijnkunde Jacques Guerin maakt eens in de paar jaar een desertwijn die voor deze op fles gaat eerst 7 jaar in cognacvaten ligt. Slechts 500 flessen blijven uiteindelijk over van deze bijzondere wijn van de druif ‘Rivesaltes’. Als je  toch eens iets anders wil met de feestdagen in plaats van  een goede port of je wil jezelf of je gasten gewoon eens iets heel bijzonders laten proeven schrijf je dan in voor deze wijn. De prijs is 39,95. Jaargang 2009! Inhoud 50cl. 16% alc. Je kan je inschrijven door een mail te sturen naar info@wijnstart.nl . Op=Op!! Serveertip: Serveer de wijn bij kaas en schenk deze in een cognac glas. Vraag je gasten wat ze drinken. Les Mille Vignes: Slechts 11 hectare bezit Jacques Guerin en meer wil deze professor in de wijnkunde ook niet. Zijn doel is extreem goede wijn produceren. En dat is gelukt. Naast deze dessertwijn maakt hij nog 9 andere witte en rode wijnen in de prijsklasse vanaf 13 euro maar de meeste wijnen zitten tussen de 35 en 100 euro. Ik mocht ze alle proeven, uit fles en vat maar de Rivesaltes was extreem bijzonder. Bezorging: De wijnen haal ik zelf op half november. Vanaf dan kan je de wijn ophalen in Huizen of laten bezorgen. Er komt dan 6,95 aan transportkosten bij. Betaling vooraf: Zodra je een bestelling doet krijg je van mij betaalgegevens. Je dient vooraf te betalen. Rivesaltes: Toen de Roussillon Frans werd, op 7 november 1659 door het tekenen van het verdrag van de Pyreneéen tussen Mazarin en Philippe IV, toenmalig koning van Spanje, kregen...

Languedoc wijnreis

Afgelopen week vertrok ik voor Wijnstart voor vier dagen naar de Languedoc. Met vijf wijnhuizen had ik afspraken en met 3 ontstonden afspraken ter plekke. Vrijdag landen we op het vliegveld met enige vertraging waardoor we pas om vijf uur aankwamen bij Chateau La Dournie. Een prachtig en hier en daar wat verwaarloosd wijnhuis met een prachtig park bij het chateau. Doordat ik zo laat was kon ik helaas niet alles proeven maar heb ik wel een bestelling gedaan die met een paar weken binnen komt. Dus later (november) meer. (foto Chateau Dournie) Zaterdag begon de dag al vroeg, althans om wijn te proeven. Half 11 in de ochtend is toch even wennen en geloof me, je proeft toch niet alles uit. Zeker niet bij dit wijnhuis want wat was ik hier, bij Domaine Les Mille Vignes. Het ontvangst van eigenaar en wijnmaker Jacques Guérin, professor in de wijnkunde en wijnbouw, en zijn vrouw was onvergetelijk en liep dan ook mega uit. Deze week kom ik met een speciale aanbieding van hun dessertwijn. Uitzonderlijk mooi (voor de feestdagen). Hou het in de gaten want ik mag de wijn bij hoge uitondering kopen en zeer beperkt. Jacques Guerin Na de lunch bij caveau d’Agnes in Fitou rij ik door naar Mas des Caprices. Samen met nog een paar andere genodigden proef ik hier hun wijnen maar geen kan mij echt bekoren. Ik vind ze wrang, duur en niet af. Misschien komt het omdat dit wijnhuis nog maar een paar jaar geleden gestart is hoewel het in de boeken goede beoordelingen krijgt. Helaas voor hun waren de andere ook niet erg onder de indruk. Zondagmiddag aten we bij la Table in Assignan en dit was wel een van de meest bijzondere dorpen in Frankrijk die ik ooit ben binnen gereden....

Marsanne

Marsanne is een wit druivenras dat oorspronkelijk uit het noordelijk Rhône gebied komt. Tegenwoordig wordt het ras ook in onder meer het zuidelijk Rhône gebied, Californië en in Australië (Victoria) aangetroffen, waar deze druif al sinds midden 19e eeuw aangeplant wordt. Marsanne is een van de acht toegestane druiven in de appellation Côtes du Rhône. De wijnen van Marsanne zijn in het begin fris en perzikachtig, later worden ze zwaarder en voller (honingachtig). Vaak worden ze gemengd met Roussanne of Viognier. De wijn past meestal goed bij...

Proeverij Bijlmerbajes...

9 november vanaf 17.30. Proeverij Bijlmerbajes! Kaarten hier te koop. De Bijlmerbajes was ooit de bekendste gevangenis van Nederland en deze is sinds kort gesloten. Echter, wil je toch een keer weten hoe deze gevangenis er van binnen uit ziet dan is de wijnproeverij van Grapedistrict misschien een mooie aanleiding. Wij gaan zeker! Tijdens deze proeverij kan je 25 verschillende wijnen proeven en direct via de vernieuwde Grapedistrict-app beoordelen. Zo werk je aan je eigen smaakprofiel in de voormalige wasserette van de Bijlmer Bajes. Entree 10 euro! Kaarten bestellen kan...

Esporão Okt10

Esporão

Portugal, tot deze maand vond ik dat altijd lastig. Afgelopen twee jaar bezocht ik het land drie keer en het vinden van een wijn die er nou eens lekker uit sprong viel me niet mee. Ik denk dat het kwam door de vele inheemse druiven die in Portugal voorkomen en mij niet altijd kunnen bekoren. Van een vriend kreeg ik een aantal maanden geleden een magnum wijn van het Portugese wijnhuis, Esporão, op een uurtje van Lissabon. Omdat en het etiket zo mooi is en de wijn ook nog eens in een prachtige doos zit staat deze nog steeds te pronken in mijn wijnkelder. Het kwam dus goed uit dat ik van Wijnadvies een uitnodiging kreeg voor een masterclass, gegeven door iemand van Esporão zelf. Natuurlijk helpt het altijd als iemand zelf een bevlogen verhaal vertelt over zijn bedrijf en zijn wijn maar ook, los daarvan, de wijnen verbaasde me enorm, in positieve zin. Stuk vor stuk en we proefden er vijftien. Enige minpunt in het verhaal van de beste man was dat ik begreep dat er een kleine 300 mensen werken bij Esporão en ik een klein pitoresk wijnhuis in gedachte had. Maar dat was dan ook het enige. Bij Esporão werken ze op zeer verantwoordelijke wijze. Gebruikte ze in het verleden nog 5 liter water per 1 fles wijn, nu is dat nog slechts 1,5 liter. De grondoppervlakte van Esporão is gigantisch maar het grootste gedeelte is natuurgebied, wat zij onderhouden en zo waren er nog tal van mooie voorbeelden. De instap wijn van Esporão is Alandra en meteen een tip voor kroegeigenaren, wat een goede huiswijn en daar schort het in menig kroeg aan. Prijs om en nabij de 5,50 euro de fles. De wijn die daarop volgt is de Monte Velho rood en wit, prijs 8,50. Ik...

Languedoc

Vrijdag gaat de redactie van Wijnstart op werkbezoek voor vier dagen naar het zuiden van de Languedoc. Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk en komt ongeveer overeen met de voormalige regio Languedoc-Roussillon. Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen. De wijncultuur in Frankrijk is hier zo’n 2000 jaar geleden begonnen in de buurt van Narbonne. Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie. In de 13e eeuw werden voor het eerst vin doux natural gemaakt in Perpignan. In de 17e eeuw, toen het gebied meer werd ontsloten, kreeg de wijnbouw opnieuw een impuls. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot eau de vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld, maar de kwaliteit was over het algemeen niet goed. Het ging meer om kwantiteit dan kwaliteit en in de loop van de tijd was er zelfs sprake van overproductie. Pas in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. In 1987 verenigden een aantal wijnboeren zich en creëerden de vin de pays d’Oc met eclatant succes. Daarnaast waren er in dezelfde tijd een aantal individuele wijnboeren die zich gingen toeleggen...

Guv’nor Okt04

Guv’nor

Bij Wijnadvies.nl is deze maand de Guv’nor in de aanbieding voor slechts 6,95 . Dat is beslist niet duur voor deze allemansvriend van de Garnacha en Tempranillo druiven. Een heerlijk glas wijn en voor veel gelegenheden perfect geschikt. De wijn ruikt heerlijk met veel tonen van rijpe pruimen en kersen. Daarna volgt een volle zachte smaak met veel fruit, mooie vanille tonen en veel sap. De afdronk is verfijnd en zacht, met een licht zoetje op de...

La Vilette

Tot nu toe de beste ontdekking van 2017. Wat een Chardonnay, en dat voor 6,95. Niet normaal. Onze rating 4.5! Opgenomen in onze BesteKoopshop! Wat een dikke wijn deze La Villette Chardonnay, dat komt mede door lagering in Frans en Amerikaans eiken. Ook wordt deze La Villette Chardonnay nog 6 maanden ‘sur lie’ gerijpt. Een som die leidt tot een heerlijk glas chardonnay en vooral voor deze prijsklasse. In de geur die rijp is te noemen ruiken we hinten van geel fruit, vanille, hout toets en gele pruimen. De smaak van deze La Villette is typisch Chardonnay, heerlijk rijp en zacht, mooie tonen van abrikozen, perziken en gele pruim. Maar ook wat citrus en geroosterd brood maken het geheel helemaal af! Hier te...

Wijnland: America

Amerika is een relatief jong wijnland. De Amerikaanse wijnen worden van oudsher voor het grootste deel gemaakt in de staat Californië. Californië zorgt voor circa 90% van de totale wijn productie. Californië heeft een erg groot oppervlakte en kent daardoor een enorme variatie aan bodems en klimaten. Eind 19e eeuw werden vele wijngaarden verwoest door de druifluis, deze schadelijke parasiet was een ware plaag voor de wijnbouw wereldwijd. Na de druifluis volgde in 1920 de drooglegging, het algehele verbod op alcohol in de Verenigde Staten. Deze drooglegging resulteerde in een bloeiende illegale handel. In 1933 werd het verbod weer opgeheven. Toen volgde de crisis van de jaren dertig en aansluitend WOII… Slechts een handjevol “wineries” had deze rampen overleefd en moest het opnemen tegen de groeiende import van Europese wijnen. Inmiddels kent Amerika een bloeiende wijnbouw en telt het tal van wijnbouwgebieden. De meeste wijnbouw gebieden liggen op korte afstand van de kust, omdat de Oceaan daar een verkoelende invloed heeft. Deze verkoeling gebeurt door de wind, of door de mist, die tegen de middag weer verdwijnt. (bron:...

La Fea

Onze rating 89 pnt. Te koop bij Wijnoutlet, hier Prijs 7,99! Prachtige blend van tempranillo, cabernet sauvignon en garnacha. Proefnotitie La Fea Gran Reserva – Cariñena De wijn is granaatrood met oranje nuances. Met de geurige, aangename complexiteit van de Tempranillodruif, aangevuld met de kruidige Garnacha en een drupje Cabernet Sauvignon. Dat betekent rijp zwart fruit, kruiden, vanille en vleugje toast. De smaak is harmonieus en elegant, met zijdezachte tannines. De La Fea heeft een verfijnde afdronk, met een elegante toets hout en rode bessen. Goed uitgeruste Spaanse schone Een goede Gran Reserva voor weinig is een zeldzaamheid. Maar wij, en u nu ook, hebben er een gevonden. In Cariñena, het wijngebied in de Spaanse regio Aragón aan de uitlopers van het Iberisch randgebergte. De streek staat bekend om de vele wijngaarden met oude druivenstokken (old vines). De opbrengst van die vintage vines is laag, maar van voortreffelijke kwaliteit. En daar is het Bodegas Paniza om te doen. Want waar er in Spanje veel inferieure wijnen met de aanduiding Gran Reserva worden aangeboden, mag de La Fea de term met trots dragen. Deze Spaanse schone heeft namelijk wel vijf jaar liggen rijpen. Twee jaar op eikenhout en daarna nog eens drie jaar op de fles. Pas in het zesde jaar na de oogst heeft de keldermeester van Bodegas Paniza de La Fea laten...

Picpoul

De Picpoul blanc druif is een druivensoort voor witte wijn uit de Languedoc. Er bestaan ook een Picpoul gris en een Picpoul noir. De witte wijnen hebben een hoog zuurgehalte. De druivensoort is de basis voor de ‘Picpoul de Pinet’ wijnen. Picpoul is één van de 13 druivensoorten die gebruikt mogen worden om Châteauneuf du Pape te maken. (bron wijnoverzicht.nl) De Picpoul is altijd te herkennen aan de langwerpige fles. De wijn op de afbeelding is te koop bij...

Out of the blue

81 pnt Wijnstart. Te koop bij Wijnleven. Prijs 10,95 Dat blauwe wijn grappig is maar verder niet te pruimen is inmiddels wel bekend en daarom is dit zeker een aardig alternatief. De rosé Out of the blue van grenache en cinsault. Blauw getinte fles, leuk als cadeau en ééb van de lekkerste rosé’s die ik dit jaar ben tegengekomen. Moet gezegd, dat waren er ook niet zo heel...

Grauburgunder

De ‘Pinot Gris’ is een uit Frankrijk afkomstige cultivar van de druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen malvoisie, grauburgunder, ruländeren szürkebarát. De vruchten van dit ras hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn. In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De ‘Pinot Gris’ heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van ‘Pinot Gris’ daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.   Lees...

No. 26 Sep01

No. 26

Heerlijke Grauburgunder, ook wel Pinot gris genoemd, of Pino Grigio of Tokay en nog 100 andere benamingen overigens. Appel, peer en een heerlijke frisse smaak die heerlijk blijft hangen. Te koop voor 11,50 bij Vicampo. Wijnstart 80...

Wijn maken

Ja, dat is best een leuke vraag. Er staat een kort maar krachtig filmpje op Youtube maar ook duidelijk uitgelegd wordt het op de site van Aurelius. Het maken van wijn (vinificatie) is een interessant proces waar veel bij komt kijken. Witte, rode en roséwijnen kennen allemaal een eigen methode, die per wijnstreek of wijnbouwer weer anders wordt toegepast. Het maakt niet uit wat voor soort wijn men maakt, alles wat bij het maken van wijn van belang is wordt hier beschreven tot aan het moment van gisting en rijping lees verder...

Pigeage

Koude schilweking, temperatuur gecontroleerde vergisting en pigeage (tijdens de gisting ontstaat er een ‘koek’ van gistcellen bovenop de wijn. Om meer extractie te krijgen wordt de ‘koek’ met een stok of machinaal gebroken en opnieuw door de wijn geroerd)