Sainte Leocadie

Wijnstart 88 pnt. Te koop bij Chabrol Wines. Prijs bij 6 flessen 7,62. Een aangename verrasing deze blend van grenache en syrah. Koude schilweking, temperatuur gecontroleerde vergisting en pigeage (tijdens de gisting ontstaat er een ‘koek’ van gistcellen bovenop de wijn. Om meer extractie te krijgen wordt de ‘koek’ met een stok of machinaal gebroken en opnieuw door de wijn geroerd) Karakter Diepe robijnrode kleur. In de neus gekonfijt fruit, kruiden en laurierdrop. In de smaak een mooie balans tussen fruitigheid en zachte tannines. Een rijke en volle wijn. Serveer deze wijn op een temperatuur van 16-18 graden bij een runderstoofpotje of een stukje wild.Sainte Leocadie...

Mourvèdre

Mourvèdre is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell. Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten “bewonderende complexiteit” krijgen door het rijpen. In Spanje weet men van de monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. Met name in de Rhône-streek gebruiken de Fransen deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. In de Provençaalse wijnstreek Bandol gebruikt men deze druif in pure vorm als hoofddruif (minimum 50 % voor de rode wijn doch in de praktijk vaak tussen 80 en 95 %) om kruidig-fruitige rode bewaarwijnen alsook sterk aromatische rosé te produceren, dit gemengd met cinsault en...

Al-Muvedre

83 pnt Wijnstart. Te koop bij Janselijn. Prijs 7,25 Telmo Rodriguez is nazaat van de familie die verantwoorelijk is voor één van de beste Spaanse Wijnhuizen Remelluri. Absoluut een favoriet van mij maar past niet in deze categorie. Logish dus dat ik nieuwsgierig was naar de wijnen van zoon lief. Deze voortreffelijke dieprode wijn is afkomstig uit de streek Alicante. Telmo Rodriguez stuitte enkele jaren geleden op een wijngaard met zeer oude Monastrell-stokken. In Frankrijk is dit ras bekend als Mouvèdre en staat het aan de basis van de schitterende Bandol-wijnen van Domaine Tempier. De druiven worden zonder veel opsmuk gevinifieerd en leveren een fraaie, diep donkere wijn met veel karakter. Een wijn die veel beter en interessanter is dan veel karakterloze (misschien technisch wel correcte) wijnen die je meestal in deze prijsklasse tegenkomt. Robert Parker: “A terrific...

Nebbiolo druif

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte vult. De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt. Alhoewel de druif waarschijnlijk al eeuwen lang verbouwd werd in Piemonte, is de opkomst en grote roem begonnen halverwege de 19e eeuw. Toen werd de franse wijnmaker Louis Oudart gevraagd om kwaliteit van de plaatselijke wijn te verbeteren. Hij ontdekte dat het fermentatieproces verbeterd kon worden door o.a. toepassing van de zogenaamde ‘malolactische fermentatie’, en dat de druif dan zeer geschikt was voor het maken van droge wijn: tot dan toe was Barolo vooral een zoete wijn. Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen op de warmste hellingen met min of meer zuidelijke expositie. En niet op de hogere delen van de heuvels, maar tot ca 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping. Vanwege deze tannines wordt nebbiolowijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft...

Over Wijnstart Jul31

Over Wijnstart

‘De best betaalbare wijnen die je gedronken moet hebben’ is waar het op Wijnstart om gaat. Wij realiseren ons als geen ander dat wat voor de één betaalbaar is, voor de ander een hele uitgave is. Daarom trekken wij de grens bij 15 euro met soms een enkele uitschieter. Deze site is tevens een antwoord op het boek ‘ de beste 1000 wijnen die je gedronken moet hebben’ . Leuk boek maar de meeste wijnen zo goed als onbetaalbaar. Met deze site maken we het je dus wel zo makkelijk. Goede wijnen die betaalbaar zijn met een link naar de winkel/webshop waar deze wijn te koop is. Geen enorme lange omschrijvingen over hoe mooi de wijn wel niet is, immers, een wijn is lekker of niet. En natuurlijk, smaken verschillen en het kan best zo zijn dat je een keer een wijn open trekt die je op onze site gevonden had waarbij je onze mening niet deelt, doe die dan door de kaasfondue of maak het vlees er mee aan. Geen man overboord. Wel leuk om je reactie te lezen, die kan je altijd sturen naar...

La Colombette

In onze BesteKoopShop want dit is de beste rosé in deze prijsklasse 4,95. Te koop bij Henri Bloem. Wijnstart 89pnt maar liefst.   Je zou pagina’s kunnen vullen met alle lof die de rosé van Domaine la Colombette inmiddels is toegezwaaid. Bij voorbeeld door Proefschrift: ‘Beste rosé van Nederland onder de €7,50’, en dat terwijl ‘onze’ Colombette onder de € 5,- blijft! Ontdek ‘m ook! Deze prachtige zalmroze wijn die geurt naar frambozen en aardbeien en subtiel zacht van smaak is. Er zijn in Frankrijk nauwelijks rosés, van welke prijs dan ook, die zich hiermee kunnen meten. Na in het verleden koploper te zijn geweest in de ontwikkeling van irrigatie in de wijngaard, de schroefdop en de laag alcoholische wijnen, is hij momenteel vol overgave bezig met het ontwikkelen van druivensoorten die bestand zijn tegen schimmels, zodat er eindelijk echt biologisch gewerkt kan gaan worden in de wijngaard. Het kan nog wel een aantal jaar duren voordat dat tot resultaat zal gaan leiden, maar wij zullen hem op de voet blijven volgen en de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten...

Ormarine

Een dergelijke topwijn, voor deze prijs (7,99) komen we maar een paar keer per jaar tegen.Wijnstartrating 94 punt Simplement Ormarine Blanc, hier te koop bij Grapedistrict. Wanneer wijnmakers hun wijn ‘simplement’ noemen weet je dat het goed zit. In de Pays d’Oc houden ze er niet alleen van om hun wijnen zo zuiver en puur mogelijk te maken maar natuurlijk ook gewoon simpelweg lekker. Deze biologische blend van fruitige Chardonnay en aromatische Viognier knalt uit je glas en explodeert zowat in je mond! De Pays d’Oc omvat de hele Languedoc-Roussillon en strekt zich uit langs de Middellandse Zee vanaf Montpellier in het oosten tot aan Perpignan in het westen. De zeer diverse bodem van kalksteen, klei en zand geven de wijnen hun lichte textuur en mineraliteit. De zwoele zomerzon verwarmt de wijngaarden en de zeewind maakt het draaglijk voor de wijnboeren en hun rijpende druiven. “Wijn van Frankrijk door geboorte, kwaliteitswijn door overtuiging” is dan ook de lijfspreuk van de Zuid-Franse...

Primitivo

De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag (en niet de Pavlac Mali zoals wel een beweerd wordt) . Het is sinds kort een erg modieuze druif geworden. Kenmerken: Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. Thans brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een aanbevelingswaardige kwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een bittertoetsje. Aanbevolen wordt om deze wijnen jong te drinken. Gebruik: In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. Recent vinden we de Primitivo ook in Australië terug. Soort: Rood Herkomst: Croatië Synoniemen: Tribidrag (Croatië) Zinfandel (Californië) Crljenak Kastelanski (Croatië) Kratosija (Montenegro) Morellone (Puglia) Primaticcio (Puglia) Uva di Corato (Puglia) Zagarese (Puglia bron:...

Wijn van Sting

WHEN WE DANCE Helaas hebben wij de wijn zelf nog niet gedronken maar we zijn heel erg benieuwd. Il Palagio is een wijndomein gelegen in de buurt van het middeleeuwse stadje Figline Valdarno dat bekend staat als de ‘boerderij van Florence’. When We Dance is een nummer van Sting uit 1994. Sting is ook de eigenaar van Il Palogio en deze heeft een zeer toepasselijke wijn bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Een prachtige wijn in een prachtige fles. Deze wijn van Sting is een top blend van Sangiovese, Canaiolo en Colorino. Ze wordt ongeveer een half jaar in roestvrij stalen tanks opgevoed met temperatuurcontrole om het proces zo perfect als mogelijk te laten verlopen. Na dit half jaar wordt de wijn gebotteld en rust ze 3 maanden in de fles. Dit is een prettige soepele elegante Chianti. De When we Dance is een aangename wijn met mooie versmolten zuren en gebalde fruitigheid. Echt een super Chianti uit de DOCG streek. Een heerlijke wijn om te drinken bij (anti-)pasta. De wijn is biologisch gecertificeerd. Hier te koop. prijs...

Wijn met kurk?

Wijn die naar kurk smaakt Wijnen die kurk hebben wordt niet altijd door een ieder herkend. Want wanneer weet je nou zeker dat een wijn kurk heeft? Dat leest u verderop in dit artikel. Overigens zijn losse stukjes kurk in de wijn geen teken dat de wijn bedorven is en een beetje schimmel aan de onderkant van de kurk evenmin. Kurksmaak ontstaat door schimmels Wanneer een wijn kurk heeft, bedoeld men dat de wijn naar kurk smaakt. Kurksmaak kun je direct herkennen, de wijn ruikt chemisch en muf en kan een scherpe nasmaak hebben. Een grote teleurstelling zoals altijd, want je bent toch verheugd een mooie wijn te proeven. Kurksmaak ontstaat door besmetting met schimmels en bacterien die na een chemische verbinding trichlooroanisole kunnen vormen. Ook flessen met een schroefdop kunnen dus kurk hebben, besmetting van de wijn kan immers tijdens het gehele productieproces plaatsvinden. Help, mijn wijn heeft een kurksmaak Het percentage van wijnen met kurksmaak ligt ongeveer op 3%. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is het niet de kurk die de schuldige is aan de kurksmaak zoals men altijd heeft gedacht. Herkent u kurk in de wijn dan kunt u meerdere dingen doen. De fles direct terugbrengen naar de wijnhandelaar. Twijfelt u of het kurksmaak is, dan kunt u ook de wijn decanteren. Op deze manier kunt u van de ongewenste luchtjes in wijn afkomen. Heeft de wijn echt kurk dan blijft deze geur permanent aanwezig.   bron:...

Kleine Zalze

Af en toe vergeet je hoe lekker Chenin Blanc kan zijn en met deze wijn van het Zuid Afrikaanse Kleine Zalze besef je dat eens te meer. Voor 9,45 te koop bij Winesforyou.nl en voor die prijs heb je dan ook echt een super lekkere wijn, en aanrader in z’n prijsklasse en vandaar dat deze ook is opgenomen in onze BesteKoopShop. Wijnstartrating 92pnt. Deze heerlijke Zuid Afrikaanse wijn heeft aroma’s van tropisch fruit zoals rijpe ananas en perzik gecombineerd met guave en lychee. In de smaak opnieuw het rijpe fruit,helder en zuiver en met een heerlijke afdronk. Een frisse, opwekkende wijn met een duidelijk chenin blanc karakter. De wijngaarden voor deze Chenin Blanc liggen in de Helderberg regio, een bekende streek voor het produceren van wijn. Het ligt ca.50 km ten oosten van Kaapstad en iets ten zuiden van Stellenbosch. De druiven voor deze wijn werden geplukt van oude ” bushvines” . Bij de zgn. bushvines wordt de druivenstok niet geleid langs een hek en draadwerk maar groeit deze solitair als struik. Door de groeiwijze en de bladeren worden de druiven beschermd tegen de felle zon en kunnen ze gelijkmatig rijpen. Deze methode wordt veel toegepast in landen met een warm klimaat. De druiven werden vroeg in de ochtend geplukt zodat zij nog fris de kelder in gaan. Daar worden ze onmiddellijk nog eens afgekoeld tot 12°. Tijdens de koude vinificatie is er intens schilcontact en houdt men de druivenmost nog eens 3 maanden met het sap in contact ( op zijn Frans heet dit ” sur lie” ).Hierdoor ontstaat een prachtige wijn met intense fruitaroma’s. KLEINE ZALZE WINES Het wijnhuis Kleine Zalze ligt in de directe omgeving van Stellenbosch, in het hart van de wijnlanden in de Kaapprovincie in Zuid...

2500 volgers Jun27

2500 volgers

Wijnstart en Wiznesswine hebben inmiddels gezamenlijk meer dan 2500 volgers op Instagram en steeds meer mensen raadplegen onze ratings voor de aanschaf van hun wijn. Daar zijn we trots op! Ben je wijhandelaar, heb je een winkel of importeer je wijn dan is het mogelijk om ons een fles ter beoordeling op te sturen. Mail ons dan eerst even info@wijnstart.nl...

Motto

Motto, Zinfandel uit Californie. De laatste tijd dacht ik het een beetje gehad te hebben met de Zinfandel druif tot ik deze wijn proefde en weer laaiend enthousiast was. 90 pnt van onze ratingrefactie. Te koop bij Wijnadvies, hier, voor 16,50. Geen koopje, wel waard. Motto is een onderscheidende wijn uit Californie. Rijpe druiven vertaald in een geweldig glas wijn. Een stoere wijn waarbij het ‘motto’ gehanteerd wordt:.”Our winemaking Motto is simple… learn the rules, so you can break them with style”. Donker, vol en complex. Een Zinfandel barstensvol fruitaroma’s van pruimen, cranberry en bramen. Naast het fruit zijn er tonen van zacht leder. In de smaak chocolade, frambozen en gekruide specerijen als peper. Een heerlijke ‘dark red’ uit...

Soave

Soave is een van de bekendste Italiaanse witte wijnen en is afkomstig uit een gebied in het oosten van de stad Verona. De wijn wordt uit de wijnsoorten Garganega, Trebbiano di Soave, Chardonnay en Pinot Blanc geperst. De kwaliteit verschilt enorm tussen de wijnen van verschillende producenten. De beste Soaves komen van de hellingen van het classico-gebied van de gemeenten Soave en Monteforte. Soave past goed bij een aperitief en bij vis en...

Meursault

Meursault is een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or (regio Bourgogne-Franche-Comté) en telt 1566 inwoners (2008). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Beaune en ontleent haar naam aan een Romeinse nederzetting die Muris saltus heette ofwel “Muizensprong”. Het dorp is vooral bekend door de uitstekende wijngaarden, met chardonnaydruiven die Côte de Beaune voortbrengen. De oppervlakte van Meursault bedraagt 16,2 km², de bevolkingsdichtheid is 98,6 inwoners per km². De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In 2003 besloeg het totale oppervlak wijngaarden 28.530...

Garnacha

Garnacha is de Spaanse naam voor de mediterrane blauwe druif die in Frankrijk grenache heet. Tot ver in de twintigste eeuw was garnacha het meest aangeplante blauwe ras in Spanje, vooral in het noordoosten van het land, maar hij is ingehaald door tempranillo. Garnacha werd in het verleden vooral (en ten onrechte) gebruikt voor massawijnen van eenvoudige kwaliteit. Na een periode van grootschalig rooien is er eerherstel gekomen voor deze druif, die in potentie de ‘pinot noir van het zuiden’ is. Vooral oude stokken, zoals die in Priorat, geven prachtige wijnen. Met zijn rode fruit en bescheiden tannine is garnacha ook heel geschikt voor rosé.   Met dank aan...

Quinta Monte d’Oiro...

Op mijn reis door Lissabon was deze wijn naar mijn idee de beste. En voor een hele goede prijs. 9,95. Te koop, hier bij Gastrovino en met 91 punt opgenomen in onze BesteKoopshop. Eigenaar José Manuel Bento dos Santos, een industrieel chemisch ingenieur, heeft een uitgesproken liefde voor de noordelijke Rhône wijnen en heeft een intense vriendschap opgebouwd met Michel Chapoutier, een topproducent uit de Rhône. Op een uniek stuk landschap, 70km ten noorden van Lissabon, wordt 15ha aan wijngaarden BIOLOGISCH onderhouden om perfecte druiven te kweken met een extreem lage opbrengst van 20-25hl per hectare. Met ondersteuning van Grégory Viennos (voormalig hoofd wijnmaker bij Chapoutier en Cos d’ Estournel) worden bijzonder mooie wijnen geproduceerd die hun weg inmiddels hebben gevonden in koninklijke kelders en in de beste Europese en Amerikaanse...

Dão

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques. Als gevolg van de slechte kwaliteit, tot voor een aantal jaren terug, verkeren veel producenten in financiële problemen en zitten met enorme voorraden. De laatste vijf jaar is men wel met een enorme inhaalslag bezig en stijgt de algehele kwaliteit met het jaar alsook de uitstraling van de flessen. Een wet stelde dat alle druiven geleverd moesten worden aan coöperatieven, de EU-wetgeving heeft dit gebod opgegeven. De jongere wijnboeren, produceren jonge fruitige, frisse en moderne wijnen, alhoewel men aanraadt minstens tien jaar kelderrust te gunnen. De Dão regio, is zeer de moeite waard om te bezoeken. De Denominação de Origem Controlada (DOC – gecontroleerde herkomst) “Dão” is een van de meest prestigieuse van Portugal. De klimatologische omstandigheden, de bodemconditie en, in verband hiermee, het gebruik van bepaalde druivesoorten, zoals “Touriga Nacional”, geven de Dão wijnen hun volle, delicate smaak en “donkere” karakter. De Dão wijnen verouderen buitengewone nobel en verkrijgen met de jaren een nog voortreffelijker fluweelzacht boeket. Locatie Dão-wijngaarden Portugal De Dão regio vevindt zich in de Beira Alta in het (noorden van het) midden van Portugal in het stroomgebied van de rivier de Dão. De geografische ligging is zeer gunstig. De bergen van de Serra da Estrela, de Serra do Caramulo, Bussaco en Montemuro beschermen het gebied tegen extreem weer en wind. De 20.000 hectaren tellende wijngaarden liggen op een hoogte tusssen de 400 en 700 meter. De winters zijn...

Punten Mei12

Punten

Per 20 mei stapt Wijnstart met zijn ratings over op het puntensysteem dat Parker en Wiznesswine gebruikt. Wij houden in onze boordelingen wel rekening, in tegenstelling tot Parker, met prijs kwalitiet verhouding. Zo kan ook een wijn van 5 euro bij ons een hele hoge rating krijgen. For your drinking...

Snow Mountain

100% Pinot Noir, inox en gebruikte eik. Zeer fijn en delicaat, lichte kleur en afdronk. Beetje boers zelfs.Ideaal aperitief… Drink de wijn iets gekoeld! Wijnstartrating 4.0 . Prijs 8,95 Hier te koop Mooie brede geur met het accent op het wilde bessenfruit, kersen, steenvruchten, een vleugje rokerigheid en vanille. Mooi lichtvoetig, kracht en elegantie, viooltjes, chocola en koffie, heerlijk rijp en soepel, met goede tannines. Snow Mountain Pinot Noir wordt gemaakt door Nabygelegen in Wellington Zuid-Afrika. James McKenzie begint zijn terroir beter en beter te begrijpen. Zijn wijnen staan als gestructureerd. De naam Snow Mountain is afkomstig van de 2 hoog gelegen wijngaarden, uitkijkend op de berg \’Sneeuwkop\’. James Mckenzie produceert hier spannende wijnen van Chardonnay, Pinot Noir en Syrah. Wellington ligt zo\’n vijftien kilometer ten noorden van Paarl. De wijngaarden van Snow Mountain hebben een ondergrond van leisteen (Malmesbury schalie) met een weinig klei. De bodemstructuur heeft een uitstekende waterretentiecapaciteit De druivenstokken ontvangen dan ook enkel irrigatie indien er gevaar op extreme waterstress bestaat. Het klimaat is typisch mediterraan met warme en droge zomers en vochtige winters. Lekker bij: Salade met gegrilde kip, gegrilde varkenskoteletten op een bedje van rode linzen, penne met knoflook, rijpe tomaten en parmezaanse...

Frühburgunder

Frühburgunder De Frühburgunder is een mutatie van de Pinot Noir die de laatste jaren in Duitsland weer volop in de belangstelling staat. Früburgunder geeft zachte rode wijnen met een krachtig aroma van zwarte bessen en kersen. Je kunt bij ons één wijn van de Frühburgunder kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina. Van de Frühburgunder wordt al eeuwen wijn gemaakt in Duitsland. Na enige tijd uit de mode te zijn geweest, maken vooral wijnboeren uit de Ahr er weer fraaie wijnen van. Zij mogen voor hun Frühburgunder het predikaat ‘Grosses Gewächs’ voeren, de hoogste Duitse kwalificatie voor een droge wijn. Ook in Rheinhessen, Franken en in de Pfalz kunnen de wijnboeren met de Frühburgunder uit de voeten. De Frühburgunder rijpt enkele weken eerder dan zijn ‘grote broer’, de Pinot Noir. Daar heeft hij zijn naam dus aan te danken. In Frankrijk kennen ze hem ook, onder de naam Pinot Noir Précoce, maar daar staat hij niet meer in de...

Esenzia

Prachtge wijn van 13,99 voor 6,99 . Wijnstartrating 4.2 . Opgenomen in onze BesteKoopShop Hier te koop Proefnotitie Esenzia – Old Vine Garnacha Een dijk van een wijn, gemaakt van de oudste stokken van Bodegas Tempore. De circa zestig jaar oude stokken groeien op schrale grond, waardoor ze nét voldoende water, vitaminen en mineralen kunnen opnemen. Het resultaat: fantastisch geconcentreerd sap met onvoorstelbaar veel fruit. Dat betekent dat de wijn geen poespas nodig heeft. Ongefilterd en zonder houtrijping ruikt deze kersenrode en onderscheiden boerenjongen naar intens rood fruit, frambozen, kersen en pruimen met een vleug laurier en drop. Ook de mond barstensvol fruit, zwoele kruiden en romige chocolade. Zachte tannines zorgen voor een uitgebalanceerde, lange en sappige afdronk. Eetwijn bij uitstek. Wijnvondst Hubrecht Duijker: `Een van de succesvolste wijnen, de jaargang 2015 werd drie maal met goud en zilver bekroond. We proeven cassisachtig fruit en kruiden is een sappig, zacht en tegelijk zacht rijp en stevig geheel – muy agredable, net als de verkoopprijs.` Krachtige boerenjongen Respect voor het land, passie voor wijn. Dat is het credo van Bodegas Tempore, het familiebedrijf van Yago Aznar met wijngaarden in Baja Aragón, een gebied in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje. De familie kan zich buigen op de ervaring van vier generaties, die hun wijngaarden kennen en weten dat de perfecte conditie van de druiven de basis vormen van perfecte wijnen. Nadat drie generaties Aznar de oogst verkocht aan wijnproducenten, achtte de vierde generatie in 2002 de tijd rijp om zelf wijnen te maken van de organisch en duurzaam verbouwde druiven. Het bodegas werd opgericht en sinds die tijd worden de geconcentreerde Garnachadruiven van de knoestige, ruim zestig jaar oude stokken in eigen huis omgetoverd tot volle, rijke wijnen. Medailles Goud International Wine Challange...

GRILLO DRUIF

De Grillo is een witte druivensoort en komt voor in Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt veelal samen met de Catarratto Bianco gebruikt om Marsala wijn van te maken. Grillo is ook wel bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. In de wijnen die er van gemaakt worden komen abrikozen- en citrustonen naar...

Sibiliana

In onze BesteKoopShop. Onze rating 4,3. ‘ Niet normale goede wijn voor die prijs’. Ik ben de laatste jaren een echte Grillo liefhebber geworden en de laatste maanden ook meerdere gedronken in de vele wijnclubs waar ik zitting in heb. Echter deze doet niet onder voor veel duurdere Grillo’s, sterker nog. misschien is dit wel de beste. En dat voor 5,55 Hier te koop De druivensoort Grillo heeft reeds sinds 1897 zijn roots in Sicilië, meer bepaald in het westen in Trapani. Ze gedijt er zeer goed. Deze Roceno is een magnifieke expressie van de druif! In de neus bloesem en witte perzik, subtiel aangevuld met fijne citrus. In de mond komt deze symfonie tot een waar crescendo..! Super in combinatie met salade’s, zeevruchten en frisse gerechten. Of lekker gewoon zo, ideaal voor een feestje! Een prachtwijntje met karakter en ego, dat wanneer je hem zopoeft een veel hoger prijskaartje doet vermoeden. Zéér sterk...

CHABLIS

Chablis is een streek in Frankrijk, zo’n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs, 100 kilometer ten noordwesten van Dijon. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis. De beste wijnen komen van de hellingen tegenover het stadje, aan de andere kant van het riviertje Serein. De grond bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen. Dit wijnbouwgebied wordt vaak bedreigd door de vorst en dit tot ver in de maand mei. Er zijn twee technieken ter bestrijding van de vorst. De eerste is gebaseerd op het verwarmen door middel van oliekachels die men tussen de rijen wijnranken plaatst. De tweede techniek bestaat in het besproeien van de wijnranken met water, waardoor een ijslaag de jonge ranken voor verdere afkoeling beschermt. De enige druivensoort die volgens de wet op herkomstbenaming (AOC) verbouwd mag worden is de beaunois, de plaatselijke benaming voor de chardonnay. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van met name visgerechten. Vooral in combinatie met oesters wordt de wijn aangeraden en wordt daarom ook wel oesterwater genoemd. Chablis kent vier appellations die als classificatie kunnen worden beschouwd. Van hoog naar laag zijn dit: Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée Appellation Chablis Contrôlée Appellation Petit Chablis Contrôlée De meest noordelijke productie-locaties binnen de Chablis voeren de AOC “Petit...

De Bortoli

Bij Wijnadvies.nl deze maand een rijke fruitige wijn uit Australië tegen een introductieprijs van 6,95 en dat is een aanbieding die je absoluut niet mag laten lopen. HIER TE KOOP. Vittorio De Bortoli trok in 1925 moederziel alleen vanuit Italië naar Australië. Zijn echtgenote volgde in 1928 en in dat heuglijke jaar werd ook het wijnhuis opgericht. Momenteel staan de vier kleinkinderen aan het hoofd van dit familiebedrijf. Met hun wijngaarden in tal van Australische wijnregio’s bieden ze het beste van wat Down Under op wijngebied in petto heeft, gaande van krachtige shiraz uit de Riverina tot verfijnde pinot noir en riesling uit Yarra Valley in het koele uiterste zuiden. Shiraz / Tempranillo Een zeer rijke en fruitige rode wijn gemaakt van de Shiraz en Tempranillo druif. De Bortoli staat bekend om het beste fruit uit Australië te selecteren voor zijn wijnen. Heerlijke smaken van bessen, pruimen, kruiden en een hint van vanille. De perfecte wijn voor bij de BBQ of bij pasta...

Wat is Tannine?

Je hoort het de ‘experts’ vaak zeggen ‘ wat een tannine’ als ze een slok nemen van hun wijn. Maar waar hebben ze het dan precies over? Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Bij het persen van die druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn komt tannine in het sap terecht, omdat hier de schillen voor de kleur en de smaak worden meegegist. Dit bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat tannine oxidatie tegengaat. Ook komt via het eiken vat (“barrique” of okshoofd) tannine in de wijn. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt de typische, enigszins wrange smaak van de tannine. In de productie van witte wijn worden de schillen van de druiven niet gebruikt. Witte wijn bevat dan ook geen tannine en is juist daardoor minder lang houdbaar. Jonge wijn heeft door de vele tanninen een karakteristieke smaak en veroorzaakt bij het drinken het samentrekken van het slijmvlies in de mondholte, waardoor men het gevoel kan krijgen alsof de hele mond samenknijpt en stroef aanvoelt. Omdat de trend is de wijn steeds jonger te gaan drinken, probeert men bij de wijnbereiding het tanninegehalte te beperken, onder andere door voor het gisten, tijdens het kneuzen van de druiven, de steeltjes te verwijderen. Bij gerechten in combinatie met wijn kan men zout of iets bitters aan het gerecht toevoegen om de tannine van de wijn te maskeren. Suiker in een gerecht brengt de tannines van de wijn juist sterker naar voren. Zoet en umami (smaakversterker) versterken zowel de tannines als de zuren van de...

PERDEBERG

#BESTEKOOPSHOP #WIJNSTARTCIJFER 9 #CHENINBLANC #PRIJS 11,99 HIER TE KOOP Bij het Zuid-Afrikaanse Perdeberg zijn ze nogal dol op paarden. Het wijnhuis heeft zelfs een beroemde zebra als mascotte die luistert naar de naam Merlot. Gelukkig is de variatie aan bodemsoorten aan de voet van de Paardeberg Mountain minder zwart-wit en herbergen de unieke dry land bush vines kleine, maar intens complexe druiven. Het zal je dan ook niks verbazen dat deze rijke Chenin Blanc zorgt voor een fiks aantal pk aan smaakbeleving in je mond. Wijnhuis Wijnboeren uit de Perdeberg regio waren in het begin van de 1940’s ontevreden over de prijs die ze ontvingen voor hun excellente fruit. De oplossing was simpel: zelf wijn maken. De eerste oogst van 1942 werd nog met de hand geperst. Na een rampzalige oogst in 1956 werd de eerste full-time wijnmaker ingehuurd om ook in de toekomst top wijnen te maken. Technologieën uit Europa werden geïmporteerd om het wijn maken te perfectioneren. Daarna werd de aandacht verlegd naar de wijngaarden om ook deze te optimaliseren. In 2005 werden de eerste wijnen onder het Perdeberg label gebotteld. Vanaf dat moment zijn de (inter)nationale prijzen bijna niet meer te tellen. Streek Paarl behoort, samen met Stellenbosch en Franschhoek, tot de Western Cape. Het is het belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika. In Paarl is het warmer en droger en de grond vlakker dan in Stellenbosch. Het klimaat is mediterraans met warme zomers maar met voldoende regenval. Perdeberg Winery ligt aan de voet van de prachtige “Paardeberg Mountain” waar de naam vandaan komt. De variatie in wijngaarden draagt in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de wijnen. Er is een grote verscheidenheid aan micro-klimaten en 75% wordt niet geïrrigeerd. Deze “dry land” wijnstokken hebben kleinere vruchten met meer complexiteit, kleur en...