Proeverij Sommelier Wijnen

Gisteren bezocht ik op uitnodiging de assortimentsproeverij van Sommelier Wijnen in Amsterdam. Sommelierwijnen is een genootschap waar meerdere ‘kleinere’ importeurs bij aangesloten zijn. De proeverij was vooral bedoeld voor restauranthouders en sommeliers aangezien deze importeurs hoofdzakelijk aan horeca leveren.

Naast de importeurs waren ook diverse wijnmakers aanwezig.
Ik was onder de indruk van de wijnen. Zelden een proeverij bezocht met een dergelijk hoog aanbod aan wijn. Toegegeven, huiswijnen kennen deze importeurs niet tot nauwelijks.
De wijnen van Alto Vino bijvoorbeeld, echt geen enkele fles van de ongeveer 20 die eigenaar Patrick van Gool had meegenomen stelde teleur. Iedere keus van hem begreep ik. De Cerasuolo di Vottoria uit Sicilië, de Malvasia en de Pignolo van Adriano Gigante (geen artiestennaam) uit Friuli en de Amarone ‘Crosara de la Strie uit 2012. Ik had ze niet willen missen.
Een andere opmerkelijke tafel was die van Wijnhoeve Matton die Casa de Vilacentinho uit de Vinho Verde. Ik werd totaal overdonderd door de kwaliteit die dit wijnhuis uit wist te schenken en weet weer des te meer dat dit gebied niet de erkenning krijgt waar het wel recht op heeft.
Wijnimporteur de Geluksdruif presenteerde twee wijnhuizen uit Corsica van wereld niveau. De prijzen deden dit weliswaar vermoeden (horeca inkoop tussen de 30 en 50 euro de fles) maar het werd ook zeker bevestigd bij he proeven van de wijnen.
Bij wijnimporteur ‘Lekker Sapje’ sprong de Pinot Noir uit 2013 van het Zwitserse Domaine de Beudon er uit. Om bij deze hooggelegen druiven te komen liet dit wijnhuis een eigen (ski) lift bouwen. Dat maakt de wijn weliswaar niet voordeliger maar je drinkt dan ook echt iets heel bijzonders. Al met al een proeverij om ieder jaar te vereren met een bezoek.
Zonde dat hier niet veel mee restaurants op af waren gekomen want als je nou echt iets speciaals zoekt dan zat je goed op deze proeverij.