Wijn & Spijs Nov26

Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Wijn & Spijs

Soms denk je dat je alles wel een beetje weet wat wijn/spijs events betreft maar dat was een misvatting. Wijnspijs organiseerde in Naarden deze zondag een wijn & spijs route en samen met wijninfluencer WiznessWine ging ik 7 restaurants af en laten we eerlijk zijn, dat is beslist geen straf. Grappig dat een Bourgondiër als ik dit event niet eerder op de radar had gekregen want het is absoluut een aanrader en dat terwijl wij het niet eens heel erg getroffen hadden aldus andere lopers die soms al tientallen keren mee liepen. t Gooi was zuinig was een veel gehoorde opmerking. Dat was ook soms zo, het is tenslotte een prestatie van jewelste als het je lukt een gerecht te maken wat kleiner is dan een gangbare amuse. Ook hadden we een keer een soep en ik dacht serieus dat de ober onderweg gestruikeld was maar iedereen bleek zo weinig in zijn kom te hebben. Ik ruilde dan ook mijn soeplepel in voor een eierlepeltje.

En dan toch vaker willen?Ja, absoluut. Het concept is namelijk helemaal goed. Je loopt een leuke route door een stad, je eet over het algemeen lekker en bij ieder gerecht een glas wijn, daar is weinig mis mee. De gerechten waren allen met veel zorg bereid, logisch want de restaurants hopen natuurlijk met de wijn & spijsroute een nieuwe klantenkring aan te boren. Wat er dan over het algemeen wel bij inschoot was de keus van de wijn. Ik begrijp dat de marge klein is en daardoor de wijn niet al te duur mag zijn maar er is echt wel iets beters te bedenken dan sommige restaurants nu hadden gedaan. Het is juist de uitdaging om voor niet al te veel geld een mooie wijn neer te zetten waar de gasten echt wel wat moeite voor mogen doen. Dus geen makkelijke Negroamaro of Zinfandel, de goedkopere wijnen van deze druiven zijn over het algemeen allemansvrienden.

IMG_2660

Naarden Vesting. Foto Richard Bruijne.

Natuurlijk heb ik voor Wijnstart een beoordeling gemaakt. Wie had het beste gerecht, wie de beste bediening en wie de beste wijn/spijs combinatie.

Het beste gerecht had Limes, kalfssukade met truffel. Ontvangst daar was ook heel hartelijk en de wijn keus niet slecht. Klein kritiekpuntje, de kok werkt heel hard maar wissel een keer van jasje als het echt te vies is. Zeker bij een open keuken.

De beste wijn had restaurant Vida, een Spaanse Verdejo uit Rueda. Zij bewezen dat een wijn met een inkoopprijs van rond de 4 euro ook heel erg lekker kan zijn. Hier was alleen de bediening slordig en het gerecht niet heel lekker, jammer.

Restaurant Mixit had de beste bediening en ook een heerlijk gerechtje (kreeftensoep en een zalmmousse) met goede wijn. Zij waren wat mij betreft dan ook de overall winnaar van deze route.

Ik heb al even de agenda bekeken op de site van Wijn & Spijs, ik weet nog niet welke, maar ik ga zeker weer. Een prachtig doel voor de zondag.