Port(o) Dec06

Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Port(o)

Afgelopen dagen bezocht ik Porto. Wat een prachtige stad en wat een heerlijke port en wijnen. Aan de rivier de Douro zijn tientallen vertegenwoordigers van porthuizen met kelders en proeflokalen.

image2

Natuurlijk even bij de bekende geweest als Kopke en Burmeister maar wie heeft er wel eens gehoord van porthuis Vasconcellos?
Vasconcellos heeft een productie van slechts 40.000 flessen port en 5000 flessen wijn per jaar en dat gaat allemaal snel op. Vandaar ook de keus om dit niet te exporteren. Liefhebbers kunnen de wijnen en port wel bestellen ter plaatse en deze laten verzenden naar hun adres, overal ter wereld. Dat heb ik dan ook gedaan. Wijn en port maar dan en dat verbaasde mijzelf ook, de witte port. Hoewel van alle port die gemaakt wordt maar 5 procent wit is sprong de witte port van Vasconcellos er echt uit. Wat een aangename verrassing. Het ontvangst bij Vasconcellos was ook bijzonder met name de lessen in port van onze gastheer Jorgito Pereira. Want ook ik werd een stuk wijzer en weet ik nu dat er niet ieder jaar een Vintage Port op de markt komt, dat Vintage Port flessen niet mogen liggen, andere wel. Dat Vintage port ook na openen binnen twee dagen op moet.
Met andere woorden, bezoek meerder porthuizen bij een stedentrip Porto, maar vooral Vasconcellos. Ga met het bootje van de ene naar de andere kant van de rivier, eet in de stad bij Paris en wandel langs het strand.