Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Ripasso Marogne

‘Wat een Wijn’.

Valpolicella Classico Superiore Ripasso ‘Marogne’ (2015) van Zeni is een mond vol en daarmee toe deze de wijn ook recht aan. Want, mijn hemel, wat een heerlijk glas wijn. Ik loop niet altijd weg met Valpolicella Ripasso maar deze verslaat ook een instap Amarone.

Corvina 60%, Molinara 10%, Rondinella 30%

Veel fruit, kersen. Een heel klein zoetje zoals Corvina dat wel vaker mee geeft. De wijn is hier te koop bij QV Select voor 15 euro en dan heb je, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht een top wijn op tafel staan.

Over de wijnbereiding:

De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.