Wijn&Spijs 2 Apr23

Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Wijn&Spijs 2

Afgelopen zondag liep ik samen met 19 andere wijn en food influencers de Wijn&Spijs in Amsterdam West. Het is bekend dat ik groot fan ben van het Wijn&Spijs concept en het was dat ook geen zware opgave. Na Naarden en Hilversum nu dus Amsterdam West. De wandeling begon om kwart voor twaalf op het terras bij Forno en het eerste gerecht Carpaccio met truffelmayo. Heel bijzonder was het niet maar truffelmayo maakt bij mij altijd een hoop goed. De keuze voor de wijn, een spatburgunder (dus Pinot Noir) van ST. Remigius was wel een schot in de roos. Beetje gekoeld, niet te zwaar en geen slechte keus bij de Carpaccio.

Het tweede restaurant Rayleigh & Ramsay was zo bijzonder dat ik er eigenlijk binnenkort een apart artikel aan wil besteden. Ze hadden 100 wijn op glas en kozen voor de Nederlandse wijn van wijnhuis de Linie uit Brabant. Wat een voltreffer! En ze hadden speciaal voor de Wijn&Spijs lopers de 72 jarige wijnmaker Marius van Stokkom uitgenodigd. Het is leuk als je als restaurant iets extra’s doet, dat kan ook gewoon een kort verhaal zijn over je restaurant, je passie naar ik mag aannemen. Dat mis ik nog wel eens maar bij Rayleigh & Ramsey was dit dus dik in orde en zeker ook de Coquille, asperges, garnalen en zeekraal. Mooi combinatie. Over de wijn binnenkort meer op onze site.

Onze toch door Amsterdam West ging verder bij Bartack. Een vegetarisch gerechtje van rode biet tartaar en avocado. Het was niet helemaal mijn ding maar dat ligt meer aan mij. Zoals mijn trouwe lezers weten at ik deze week ganzenlever op rode biet bij EtenbijSydney in Hilversum en daar geniet ik nog steeds van. Dus ieder ander rode biet gerecht, al was het met truffelmayo is eventjes kansloos momenteel. Ze hadden gekozen voor een Riesling. Jammer dat daar verder helemaal geen verhaal bij zat. Wij herkenden niet direct dat het om een Riesling ging. Dat heb je vaker bij een jonge Riesling maar deze van wijnhuis Setzer was uit 2015. De wijn was wel heel lekker. Leuk was ook dat Bartack voor ons een lange tafel had gedekt.

Next stop ‘Nelis’ waar we lekker op het terras konden zitten. Een rosé van Le Montalus, uit de Provence. Ik had de wijn zelf niet uitgekozen bij een eendenborst met zoete aardappel maar met 25 graden op een terras was het ook geen straf.
Het gerecht was wel super lekker. Hulde!

De voorlaatste stop was bij Spek en daar aten we Pulled Brisket met zuurkool. Die zuurkool had ik bij 25 graden achterwege gelaten en zat mij dan ook een beetje in de weg. We hadden begrepen dat hun wijnkeuze op een Primitivo was gevallen en dat is lang niet altijd even spannend maar in dit geval was het zeker een goede keus en ook lekker bij het gerecht.

Tot slot aten we gambas bij Remise47, aan de Foodhallen. Remise 47, een prachtige locatie en leuk dat de bediening daar ook enthousiast over was. Even een verhaaltje erbij, zoals gezegd, altijd leuk. Daarbij dronken we een Viognier uit Frankrijk en dat was een Viognier zoals je hoopt en verwacht. Veel fruit, bloemen, vol van geur dus en ook lekker.

Over tot de eind conclusie. Mooi weer, goed georganiseerd, leuke wandeling.Vooral ook leuke mensen ontmoet. Van de Overtoom uiteindelijk naar het Bellamyplein. Het beste gerecht, de eendenborst van Nelis, de beste wijn bij Rayleigh & Ramsay en dit was wat mij betreft ook het restaurant waar ik het eerste terug keer. Zoals gezegd, daar ga ik dan ook een stuk over schrijven.
Ik kan iedereen aanraden een keer de Wijn&Spijs route te lopen.

De wijn&spijsroute is ieder weekend wel ergens in Nederland. Komende weken bijvoorbeeld in Eindhoven, Veghel, Doesburg, Bergen op Zoom, Bergen NH, Naarden en Den Haag. Info en tickets hier.

Complimenten voor Laura Lemmers en haar team die het Wijn&Spijs concept zo goed in de markt hebben gezet.

image1