Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Brico del Cucu

Als je deze Brico del Cucu drinkt dan dank je de koekoek, maar dan gemeend en bovenal de wijnmaker. Want wat heeft de familie Sciolla hier een prachtige wijn afgeleverd. De wijn is voor honderd procent afkomstig van de Dolcetto druif. De wat? De Dolcetto druif! En mocht je daar nog nooit eerder van vernomen hebben dan is dat niet iets om je voor te schamen want zo zullen er nog wel een hoop druiven in Italië zijn. Ik was zo enthousiast over deze wijn dat ik vrij wel onmiddellijk mijn goede vriend en tevens lid van de Nederlandse wijnautoriteit, good old Wim Vis (wiznesswine, dewijnjury) een glas voorschotelde. Wim maakt er graag een spel van om een wijn waar ik enthousiast over ben volledig de grond in te boren maar bij deze wijn sloeg hij dat spel over. ‘Bizar lekker’.

De wijn is verkrijgbaar bij de sympathieke Wijndivas, hier. Prijs 9,65

De druif:

Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur met smaak van donker fruit.
De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines.
Dolcetto is een gemakkelijke druif, omdat ze tot vier weken sneller rijpt dan barbera en nebbiolo. Juist daarom vind je ze op enorm veel plaatsen in Piëmonte, zelfs tot in Ligurië, waar je ze aantreft als ormeasco, een lokale kloon.