Wijn (niet) ongezond Mei14

Tags

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Wijn (niet) ongezond

Natuurlijk waren wij van Wijnstart op z’n zachts gezegd not amused toen het journaal opende met het nieuws dat 1 glas wijn per dag je leven verkort met een kwartier per glas. En wat is nou 1 glas? De snelle rekenaars in mijn omgeving kwamen op dramatisch nieuws. Ik was nu al 20 jaar ouder dan ik ooit had kunnen worden volgens het onderzoek.

De grote vraag op de redactie van Wijnstart was dan ook ‘ waar komt dit onderzoek vandaan en klopt het?’ Mensen die ons er op aanspraken stelden we gerust met ‘we wachten gewoon tot een volgend onderzoek waarin staat dat 1 glas te weinig is per dag’ maar toch bleef het aan ons klagen. Zo ook aan de redactie van Elsevier. Zij doken in dezelfde  gegevens die wetenschappelijk tijdschrift The Lancet gebruikte. En wat bleek, The Lancet vergeleek appels met peren. Sterker nog, er is hier sprake van ‘fake nieuws’ , iets wat we tegenwoordig ook wel een Dotannetje noemen.

The Lancet drukt een grafiek af waarbij de twee eerste kolommen zijn uitgegumd. De eerste twee kolommen zijn die van de geheelonthouders en ex-drinkers. Als je die wel gewoon laat staan dan blijkt dat 1 a 2 glazen per dag ‘gezond’ is omdat het sterftecijfer onder de geheelonthouders en ex-drinkers veel groter is.

Elsevier onderzocht verder en kwam er achter dat zelfs mensen die 60 glazen per week drinken (ja je leest het goed) een lager sterftecijfer (hart- en vaatziekten) hebben dan geheelonthouders en ex-drinkers.

Het vermoeden bestaat dat The Lancet het overheidsbeleid wil beïnvloeden en dat is uiterst kwalijk. Nu maar hopen dat het journaal een rectificatie plaatst.

Voor het hele artikel, lees de Elsevier van deze week (nummer 16).

 

image3